Австралийски милиардер създаде глобална организация за зелен водородАвстралийският милиардер от минната промишленост Андрю Форест създаде днес организация за зелен водород, наречена Джи Ейч Ту (GH2), опитвайки се да ускори разработването на екологично чистото гориво, за да помогне в борбата с глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.Целта на организацията е да направи така, че до 2050 г. една четвърт от енергията в света да идва от зелен водород.

Зеленият водород се добива от вода чрез електролиза – процес, за който е нужно голямо количество енергия, но при който не се отделя въглерод, ако се захранва с електричество от възобновяеми източници.

Форест има амбициозен план за своята минна компания „Фортескю металс груп“, свързан с диверсификация към възобновяема енергия, залагайки на зеления водород като голям нов бизнес.

Създадената от него глобална организация за зелен водород ще бъде председателствана от бившия австралийски министър-председател Малкълм Търнбул. Тя ще има международен секретариат в Лондон, Пърт, Сидни и Женева.

Организацията иска да обедини силите на правителства и институции за развитие, за да увеличи подкрепата за производство и използване на зелен водород в нововъзникващите пазари.

Коментарите са изключени