Ако Илия не помни да е убил родителите си в Благоевград – имал психично заболяване или е погълнал нещоАко Илия не помни да е убил родителите си в Благоевград – имал психично заболяване или е погълнал нещо“Не съм сигурна, че Илия разбира какво е направил. Мисля си, че не е наясно какво точно се е случило. Не съм видяла категорични доказателства, че той е извършител на жестокото престъпление. Ако обаче го е извършил, категорична съм, че има психичен проблем.” Това коментира адвокат Мария Георгиева, служебен защитник на 24-годишния Илия Априлов, обвинен в убийството на родителите си в Благоевград.

“Когато ми звънне телефонът, първата ми мисъл е, че нещо се е случило с него. Той трябва да е в лечебно заведение, където

да го лекуват,

за да не посегне

на себе си”,

смята тя.

Жестоката трагедия се разигра в нощта на 3 срещу 4 октомври в апартамент на петия етаж в блок 4 на кв. “Ален мак” в Благоевград. В 0,53 ч е постъпил сигнал за пожар в жилището, подаден от съседи. Пожарникарите намерили вратата на апартамента отворена.

При потушаването на огъня са били открити телата на стопаните Васил Априлов, на 60 г., и съпругата му Бистра, на 53 г. Първоначалните съмнения, че са починали от задушаване, бързо са отхвърлени, след като са констатирани рани по главите на жертвите. В апартамента е открита и тесла с обгоряла дръжка, с която са убити. Огнеборците установили, че пожарът е започнал от няколко огнища.

Няколко часа по-късно е постъпила информация за катастрофирал микробус в района на Кресненското дефиле. Карал го синът на убитите – 24-годишният Илия, който сам се обадил на тел. 112, за да съобщи за катастрофата. Така криминалистите наредиха пъзела на кървавото престъпление.

След като убил родителите си, младият мъж опитал да прикрие следите, като инсценира пожар. После стигнал до съседния кв. “Струмско” и от автосервиз откраднал микробус за разнос на хляб и хлебни изделия. Полицаите заварили Илия в неадекватно състояние. Непрекъснато

повтарял: “Какво

направих, пожар

гори у нас”

По дрехите му имало следи от кръв.

“Нямам никакво обяснение, а и той вероятно не знае защо е откраднал микробуса. Ако е искал да си осигури алиби,защо тогава е повтарял пред полицаите за пожара”, разсъждава адвокат Георгиева, която е разговаряла с Илия повече от час в ареста. Определя го като интровертна натура, но пред нея се отпуснал. Тя ще настоява той да бъде настанен за 30 дни в специализирано лечебно заведение, където да му бъде направена психиатирична експертиза.

Няма да обжалва постоянната мярка “задържане под стража”. “За мен най-важното е да се установи психичното му състояние – дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Ако прокуратурата не назначи експертиза максимално бързо, аз ще поискам от съда да го направи”, допълни Георгиева. Досега мъжът не е бил регистриран в психодиспансера.

Пред окръжния съд Илия изпускаше реплики не на място, даде хаотични обяснения. На няколко пъти се наложи съдията и охраната да му направят забележка да не прекъсва прокурора и адвоката си. В коридора се обърна към журналистите: “Нямам право на адвокат! Вие ще ми помогнете”. После стана ясно, че всъщност му е назначен служебен защитник и след нейната намеса му е дадена възможност да се обади на свой братовчед по телефона. Направил и

странно искане

да има

втори адвокат,

който “да се грижи за банковите му сметки и да му носи храна в ареста”.

“Всичко започна с едни хапчета, антибиотици, които ми предписаха на 23 септември, понеже се почувствах зле, докато бях в болница с баща ми, който получи инсулт. Тогава вдигнах температура. Бях под напрежение и исках да си тръгна, но ми казаха, че не може. От хапчетата съм получил халюцинации. Помня, че влизам вътре, излизам, влизам – има кръв, има огън. Пак излизам.” Това каза пред съда.

В залата третокурсникът по информационни технологии обясни, че не си спомня да е убивал родителите си. Разбрал какво е направил от полицаите. Разказа, че антибиотиците променили поведението му.

“За мен това е нереално. Не исках да се случи, не знам защо така се е случило. Тези две седмици не ги помня. Помня как се качих в буса, той беше с ключ. Аз съм болен от 2018 г. За 10 дни животът ми се промени”, каза още Илия. Обясни, че се страхува от затвора и иска втори шанс, за да си “оправи живота”. “Моят живот, с тези наказания, които ми казвате, приключи. Аз не съм престъпник, а вие ме пращате при тези престъпници в затвора. Никога не бих се върнал да живея там”, допълни обвиняемият. За нощта на кървавото престъпление каза, че всичко му е нереално, като в сън. Спомнял си кръвта, пожара, буса, но не знае какво точно се е случило.

На излизане от залата пък бе категоричен, че не е виновен за престъплението. “Аз пих антибиотик, това не съм аз, не знам какво се случи. В момента не знам какво става. Полицаите ми обясниха. Аз съм убил майка си и баща си, как да не съжалявам, ай стига бе!”

По непотвърдена информация при първоначалните разпити Илия е разказал, че

сънувал кошмар,

че го нападат

някакви хора

и той грабнал теслата, за да се защити. После признал, че се е скарал с майка си и я удрял с теслата, след това стоварил гнева си и върху баща си. Няма обаче потвърждение, че наистина е казал това. Прокурор Биляна Гълъбова каза, че има достатъчно доказателства, че Илия е извършител на тежкото престъпление и дори е направил извънпроцесуални самопризнания.

Според адвокат Георгиева за доказателства са взети признания на Илия, направени при оперативната беседа със служител на МВР, които обаче не трябва да се приемат като годни. “Прокуратурата твърди, че има извънпроцесуални самопризнания, но има практика на Европейския съд по правата на човека, включително и по дела срещу България, че такива разговори с оперативни работници е недопустимо да се ползват като доказателства. Не е разказал какви физически действия е извършил”, обясни адвокат Георгиева. След като е привлечен като обвиняем, той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. След 1 октомври Илия е бил в коренно различно от обичайното си състояние. За лекарствата, които пие от 2018 г., както сам посочи в съда, стана ясно, че са били във връзка със заболяване на гърлото му.

Младият мъж твърди, че е работил като автомонтьор, електротехник, бил е на работа в Германия и Холандия.

Още като ученик в Професионалната гимназия по икономика се интересувал от фитнес и трупане на мускули. “Аз съм българче и

расна, щото

взимам анаболи,

за дроба ми е

опасно,

ама мене не ме боли…” Това е написал в профила си във фейсбук преди 8 г. В чат със свой приятел е изредил имената на четири анаболни стероида, които се приемат в комбинация за трупане на мускулна маса. 15-годишен е написал: “Живея, за да дразня другите”. Засега няма категорични данни да е употребявал анаболи и да е бил фитнес маниак, както се говори. “Видях какво е писал във фейсбук преди 8 г. Според мен по-скоро това е подигравка към тези, които пият анаболи, за да трупат мускули, а не, че е като тях и им се възхищава. Той няма вид на човек, употребяващ такива неща”, категорична е адвокат Георгиева. От срещата си с него е останала и с впечатлението, че той е бил грижовен син, не е употребявал алкохол и не е пушил.

Убитият баща Васил, който е от петричкото с. Марикостиново, преди повече от 10 г. е имал фирма за таксиметрови услуги, но без сериозни приходи, показват данъчните декларации. След това фирмата е прехвърлена на съпругата му Бистра, но от 3-4 г. не развива дейност, показа наша проверка. Майката Бистра, която е от с. Микрево, е работила като счетоводител, семейството няма други деца. Преди години бащата за малко е бил таксиметров шофьор, продавал е зеленчуци, а напоследък е бил безработен. Преди месеци се е прибрал на село при възрастната си майка Мария, където за кратко е бил пазач в местна фирма.

“Мъчеха се и те, хората, като всички да свързват двата края. Бащата нещо не беше добре и остана без работа. Говорили сме си пред блока, никога не съм забелязвал да има нещо нередно, не са били скандалджии”, разказва съсед. “Като всяко семейство сме чували, че понякога се карат, ама после се разберат. Младежът беше студент, кротко момче. Какво обаче му е станало в главата, и ние се чудим”, каза съседката Йорданка.

Според събраните обаче до данни скандалите в дома на семейството са били чести. Такъв е имало и на 3 октомври вечерта. Съседи са чули крясъци, но около 23 ч всичко утихнало.

Медицински преглед сочи, че

под коляното на

единия крак Илия

има драскотини

от борба

Психолози коментират, че освен някаво психично заболяване е възможно Илия да е бил под въздействието на афект, предизвикан от някакви субстанции. Не само амфетамините, но и стероидите може да доведат до състояние, в което човек не може да прецени къде е и да контролира действията си. Вероятно е имал и проясняване на съзнанието, защото се е опитал да прикрие следите от престъплението./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени