„Боинг“ ще строи бойни дронове в австралийски градБазираният в Чикаго гигант в сферата на въздушнокосмическите технологии „Боинг“ обяви намерение да строи нов тип автономен боен летателен апарат в Австралия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Боинг“ каза днес, че е избрал град Тууомба в щата Куинсланд за място за окончателно сглобяване на безпилотните си апарати „Лойъл уингмън“. Първите тестови полети бяха извършени по-рано тази година.Съобщението на „Боинг“ идва по-малко от седмица след като САЩ, Великобритания и Австралия обявиха нов съюз за сигурност, който ще снабди Австралия с подводници с ядрено задвижване. Сделката беше осъдена от Китай и повиши напрежението в Индо-тихоокеанския регион.

Скот Карпъндейл, управляващ директор на „Боинг дифенс Австралия“, каза, че разработката на новия дрон върви по план. Той каза, че дронът използва изкуствен интелект и работи в тандем с пилотирани самолети. По думите му той е бил замислен, проектиран и разработен в Австралия.

Това ще бъде първият боен летателен апарат, проектиран и произведен в Австралия от половин век. „Боинг“ Австралия в момента разработва шест от тези дронове в партньорство с Кралските австралийски военновъздушни сили.

Карпъндейл каза, че засега не са потвърдени поръчки, но австралийското правителство изглежда уверено и доволно от способностите на „Лойъл уингмън“.

„Има значителен интерес от други страни“, добави Карпъндейл.

Той каза, че дронът ще бъде построен в завод на летище „Уелкамп“, собственост на корпорацията „Вагнер“.

Председателят на „Вагнер“, Джон Вагнер каза, че се надява, че завод от въздушнокосмическия и отбранителен отрасъл ще привлече повече подобни компании.

Очаква се проектът да създаде 300 работни места по време на строежа на завода и 70 по време на експлоатацията.

Премиерката на щата Куинсланд Анастейжа Палашчук каза, че съобщението е „фантастична новина“ и това ще е първият производствен обект на „Боинг“ от този тип извън Северна Америка.

Коментарите са изключени