Вариантът Делта не е по-опасен за децата, въпреки че е по-заразенВариантът Делта на новия коронавирус е по-заразен, но не е по-опасен за децата, предаде Асошиейтед прес, като цитира американски лекари.Според експертите все още няма сериозни доказателства, че децата и тийнейджърите се разболяват по-тежко от индийската разновидност на COVID-19 в сравнение с предишните варианти, макар че расте броят на инфектираните.

Делта се разпространява по-лесно и повишава рисковете от заразяване на децата, което показва необходимостта от носенето на предпазни маски в училищата и ваксинацията на тези, които са на подходяща възраст, казва доктор Хуан Дюмоа, който е педиатър-инфекционист в детската болница „Джонс Хопкинс“ в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

На седмична база заразените американските деца достигнаха 250 хиляди, което е повече от най-високия брой, отчетен през зимата, сочат официалните данни. От началото на пандемията от новия коронавирус над 5 милиона малчугани в САЩ са дали положителни тестове за COVID-19.

Настанените в болница деца са под две на 100 хиляди в края на август и началото на септември, което е подобно на нивото от най-високата заболеваемост миналата зима, според американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Повечето заразени имат леки симптоми или боледуват без изявена клинична картина, като не е необходимо настаняване в болница.

Американските педиатри подчертават също, че ваксините срещу COVID-19 продължават да осигуряват защита и срещу варианта Делта.

Коментарите са изключени