Веселин Методиев, Стефан Тафров и Пендачанска – варианти за кандидат президент на ДБ

Веселин Методиев или Стефан Тафров са двата най-вероятни варианта, които обсъжат в “Демократична България” за кандидат за президент на 14 ноември, научи “24 часа” от близки до обединението.

СТЕФАН ТАФРОВ

СТЕФАН ТАФРОВ

Причината да се спрат на тези две имена е, че следващият президент според ДБ трябва да е с профил, обратен на Румен Радев – не генерал, а по-скоро дипломат и задължително без топли връзки с бившата ДС.

АЛЕКСАНДРИНА

ПЕНДАЧАНСКА

АЛЕКСАНДРИНА

ПЕНДАЧАНСКА

“Имаме още малко работа, преди да обявим кандидата ни за президент. Той трябва да има строг граждански профил. Търсим

ЛОЗАН ПАНОВ

ЛОЗАН ПАНОВ

антипод на

сегашния

президент

– да не е човек от армията, трябва ни гражданин, който познава добре устройството на държавата и да може да излъчва справедливост”. Това бе последният официален коментар на съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов пред БНТ.

Веселин Методиев изцяло отговаря на описанието. Той е историк, учен, почетен професор на Нов български университет и предложението за президент на ДСБ и Атанасов. Има дългогодишен опит в политиката и е едно от най-ярките имена на автентичната десница от 90-те години.

Като зам.-председател на Демократическата партия през 1995 г. става депутат в 37-ото и 38-ото НС. През 2004 г. се присъединява към групата депутати начело с Иван Костов, които се оттеглят от СДС и е сред основателите на ДСБ.

Методиев вече веднъж е бил на косъм от това да бъде издигнат за кандидат-президент. През 2006 г. е предложен от ДСБ, но не е подкрепен от останалите представители на десницата.

Стефан Тафров също отговаря на определението антипод на Радев, но е представител на другата от двете големи партии в коалицията – “Да, България” и Христо Иванов. Тафров е дипломат с дълъг опит и един от основателите на синята идея – СДС. Той вече е бил на “Дондуков” 2, но като първия външнополитически съветник на президента Желю Желев. Дипломатът от кариерата през годините бе посланик в Англия, Италия, Франция и два мандата представител на България в ООН.Два пъти е заемал и поста на зам.-министър на външните работи.

За оперната прима Александрина Пендачанска в градската десница също отдавна се говори, че би била достойно лице на страната ни пред света. От коалицията обаче били по-склонни да я предложат за вице. Освен с гласа си тя е известна в сините среди като силен привърженик на Иван Костов. В последните години е изцяло отдадена на операта и живее предимно в Париж, но очакванията към нея са, че със завръщането у нас за постоянно и влизането в политиката

може да

привлече старите

седесари

Окончателен отказ за кандидатпрезидентския пост пък е дал отиващият си председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. От месеци името му се върти в медийното пространство като най-логичния кандидат на ДБ, а основният аргумент за това – първи поведе битка с главния прокурор Иван Гешев. Най-вероятно обаче след края на мандата си като шеф на ВКС Панов ще има възможност да запази мястото си като върховен съдия. И вчера Панов категорично отрече пред bTV, че ще е кандидатът. Запознати казват, че с ръководството на коалицията са си изяснили това още през лятото.

От ДБ обаче не са оптимисти за битката за президентския вот. Смятат, че няма да излезе кандидат, който би могъл да победи Румен Радев, коментираха неофициално от коалицията пред “24 часа”. Но със сигурност ще издигнат свой фаворит.

Коментарите са изключени