Главният прокурор Иван Гешев се e изнесъл от „Бояна“Главният прокурор Иван Гешев, който близо година и половина живя в дом 5 на резиденция „Бояна“, се е изнесъл. Договорът му е трябвало да бъде прекратен от първи октомври 2021 г., но преди тази дата той и семейството му са напуснали луксозната вила. Информацията е потвърдена пред „Дневник“ от Министерския съвет след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Наемът е бил 2200 лева.От Министерския съвет и сега отказаха да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно дом 5 с аргумента, че това са лични данни. Но от анализа на всички известни и потвърдени досега данни, се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който плаща същата сума – 2200 лева.

„В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерски съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата „дълъг престой“, дефинирана като настаняване в помещения за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен“, пишат от Министерския съвет.

От тях се разбира още, че Гешев е започнал да живее там през юли 2020 г. и договорът ще бъде прекратен към първи октомври 2021 г.

На уточняващи въпроси дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от правителствената пресслужба заявиха, че не е постъпвало заявление за нов договор и че дом 5 е освободен. Предизвестието за напускане е било подадено на първи септември тази година.

От прокуратурата засега не са коментирали случая.

Правителствената пресслужба уточнява още, че „по отношение на държавната собственост, която се управлява от Министерския съвет и касае хотелско настаняване – комплекс Бояна, стопанство Евксиноград, почивна база Слънчев бряг, обект Шабла и почивна база Орлица, всеки гражданин може да ползва обекти в тези комплекси, информация за което има на интернет страницата www.travel.government.bg“.

Проверка на страницата за резиденция „Бояна“ показва, че достъпни за настаняване са стаи в хотелски комплекс „Дом 2“. Там могат да се наемат индивидуални стаи на цена от 170 лева или 130 лева (когато става въпрос за дълъг престой или уикенд). В дом 2 има и президентски апартамент за 410 лева на вечер.

При опит да се запази по телефон дом 5 от резиденция „Бояна“ заявиха, че това не е възможно и тези вили не се отдават под наем.

Според страницата на резиденция „Бояна“ в Уикипедия домовете от три до осем са вили и помощни сгради, обслужващи висшите български институции. По информация на „Дневник“ тези вили се използват за настаняване на делегации.

Коментарите са изключени