Едно „шоу“ на талибаните в ООН няма да донесе нищо, заяви Хайко МаасЕдно „шоу“ на талибаните на Общото събрание на ООН, където дошлите на власт в Афганистан ислямисти искат да им бъде дадена думата, „няма да донесе нищо“, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес.

„Общото събрание на ООН не е подходящата платформа за подобно нещо“, каза министърът в Ню Йорк и добави: „Трябва да говорим с талибаните. Има няколко канала за това, които бяха установени през последните седмици“.Правителството, назначено от талибаните след идването им на власт в Кабул в средата на август, официално поиска от ООН да говори от името на Афганистан пред годишната сесия на Общото събрание, която ще продължи до понеделник.

Посланикът на предишното, свалено от талибаните афганистанско правителство, който все още е акредитиран в световната организация, също иска да представлява страната си. Малко вероятно е ООН да разреши този спор преди края на дебатите и да позволи на пратеник на талибаните да говори на престижната платформа, съобщиха няколко източници.

Повечето правителства по света все още не признават правителството, назначено от талибаните, като преди това изискват то да изпълни няколко условия, включително зачитане на правата на жените и ангажимента му да остави тези афганистанци, които искат да напуснат страната, да го направят.

„Важни са конкретните факти, а не просто думите, относно правата на човека, особено правата на жените, приобщаващото управление и ясното дистанциране от терористични групи“, подчерта Хайко Маас.

„Комуникацията с талибаните и афганистанското правителство ще зависи от това“, добави той.

Коментарите са изключени