Живков: Газовата връзка със Събрия блокирана в съдаМинистърът на енергетиката се срещна с вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович и с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон

Газовата връзка между България и Сърбия и по-скоро изборът на изпълнител, е в съда, тъй като четирима от участниците в процедурата обжалват. Това е казал министърът на енергетиката Андрей Живков на срещата със Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия. Двамата разговаряха по време на министерската среща  на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС), която се проведе във Варшава.„Въпреки това сме уверени, че от българска страна връзката ще бъде изградена в срок“, е заявил Живков. 

Живков по време на срещата с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

Живков по време на срещата с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

За изпълнител на 62-километровия български участък от газопровода, който общо  170 км, бе избран консорциумът ДЗЗД „Кенпайп БГ“ с оферта от 136 804 865,99 лв.  Пред КЗК, а след това във ВАС  обжалваха „АйБиЕс-Интергаз“, ДЗЗД „Интернешънъл Газ“ на  „Главболгарстрой“, отстранената ДЗЗД „Нова газ 2021“, в която водеща е  „Атоменергоремонт“, и италианската „Бонати“. 

Двамата министри се съгласиха, че проектът е ключов за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона, особено в синергия с изграждането на междусистемната връзка Гърция – България, съобщават от министерството. 

Свързване на електроенергийните пазари на двете държави също бе сред обсъжданите теми. Живков запозна вицепремиерката Михайлович с реализираното вече свързване на българския с гръцкия пазар, предстоящото с румънския и в бъдеще – със сръбския. Това ще улесни още повече търговията с електроенергия между двете държави, съгласиха се двамата министри.

Преди това министърът на енергетиката Андрей Живков разговаря с европейския комисар по енергетика Кадри Симсон.

Разработването на стратегия за плавен преход на въглищните региони в страната бе основна тема на разговора между министър Живков и комисар Симсон. Липсата на такава стратегия е една от основните пречки пред внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК. Министър Живков потвърди амбицията на служебното правителство, въпреки ограничения си мандат, да изготви поне работен вариант на стратегията, която ще осигури визия за бъдещето на въглищните региони.

„Заварихме ситуация, при която по тази стратегия не беше свършено нищо. Започнали сме работа по документа, но се нуждаем от още малко време за успешното му завършване“, е казал Живков. 

Коментарите са изключени