Заловиха елен, тормозещ стадо крави край кърджалийско селоЕлен-лопатар, който от месеци тормози стадо крави край кърджалийското село Кьосево, беше заловен в понеделник в късен следобяд. Няколко дни отнело на ветеринар да успее да упои дивото животно, което вече е затворено в специален бокс и предстои да бъде транспортирано до защитена зона, собственост на частния зоопарк в Бургас.

„Еленчето се появи през миналата година и в началото всички му се радваха“, разказа кметът на село Кьосево Нурхан Юмер. Симпатиите на съселяните му, обаче бързо се изпарили след като разбрали, че дивото животно бозае от кравите им. Положението станало още по-страшно когато еленчето започнало да наранява животните, които не искали да му дадат да суче.

„Потърсихме помощ от местните ловци. Те няколко пъти стреляха по животното с гумени куршуми, за да го прогонят, но това не даде резултат. Еленът не се плаши от хора и дори често влиза в селото“, каза Нурхан Юмер. Това станало причина животното да бъде определено за подборен отстрел. Това обаче предизвикало реакцията на природозащитници.

„Решението беше намерено от кмета на община Кърджали Хасан Азис, който успя да уговори място за настаняване на животното“, каза селският кмет.

1 500 лева ще струва операцията по обезвреждане на опасния елен-лопатар. Тази е сумата за подборен отстрел.

„Ще платя с мои лични пари. Радвам се, че нещата се развиха благоприятно за еленчето“, заяви Хасан Азис.

Елен-лопатарът редовно беше сред стадото крави край Кьосево.

Елен-лопатарът редовно беше сред стадото крави край Кьосево. СНИМКА: Ненко Станев

Коментарите са изключени