Затварят до ноември езиковите школи, маските задължителни и за учителите (Обзор)



Дали новите мерки ще бъдат приети, зависи от здравния министър Стойчо Кацаров

Делът заразени наближи 14%



Нови мерки, важащи за цялата страна, ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев следващата седмица.

Сред тях ще са носенето на маски в клас да стане задължително не само за учениците от 5-и клас нагоре, а и за учителите. Сега при дистанция от чиновете учителят може да не слага маска в час.

“Сега спазването на тази мярка е оставено в ръцете на директорите, но при нивата на заболеваемост, които вече достигнахме, това е неприемливо”, мотивира предложението си пред “24 часа” доц. Кунчев.

Идеята е била обсъдена на среща вчера с експертния съвет по епидемиология, представители на РЗИ и катедрите по епидемиология и инфекциозни болести на медицинските университети.

Поне до края на месеца работа да преустановят езиковите центрове, школите по изкуства и всички други, свързани с извънкласни дейности, ще предложи още държавният инспектор. Целта е да се ограничи смесването на деца от различни класове и паралелки, иначе се обезсмислят мерките в училище.

Ограничението ще важи не само за учащите, но и за възрастните посетители на школи, тъй като вече се намираме в пикови за последната вълна стойности. Колко дълго ще продължи този пик, няма как да се предвиди, но при средно в момента около 340-350 болни на 100 хил. души може да се очакват и стойности от порядъка на 1370 – колкото в момента е заболеваемостта в съседна Сърбия, обясни доц. Кунчев. Дали ще бъдат одобрени тези предложения, зависи от здравния министър Стойчо Кацаров. 

След Габрово нови мерки се очакват до дни и във Видин и Монтана, които минаха прага от 500 болни на 100 хил. РЗИ-тата в тези области са изпратили вече предложенията си до доц. Кунчев, който обяви, че ще ги прегледа и утвърди.

Почти 14% достигна делът на заразените в сряда у нас, когато единната информационна система отчете малко над 2500 новозаразени. От тях 86,6% не са ваксинирани. 5312 са настанените в болници, от които 455 са в интензивни отделения.



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени