Искат с малки квоти да спрат спекулата с ток на борсатаПиковете в цената на електроенергията се дължат на спекула от големи играчи, които купуват големи количества и след това препродават.

Това коментира пред Нова телевизия енергийният експерт и бивш депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.„Купуват 150-200 мегавата, на търгове със сериозни банкови гаранции и се препродава на големи печалби в Гърция и Турция. Това е законно и не виждам каква компетенция има ДАНС“, коментира той.

Според Хиновски на електроенергийната борса трябва да се въведат малки квоти за покупка на енергия, за да може малкият и среден бизнес да участва директво. В момента малките играчи не могат да си купят електроенергия, разясни той.

Нужни са интелигентни мерки, заяви Хиновски. Според него печалбите на НЕК и БЕХ трябва да се преразпределят на бизнеса.

Очаквам 8-10% увеличение на цената на газа след Нова година, добави експертът. Цената може да се намали с внос на азерски газ през алтернативна точка в Гърция или СУАП-сделка. Според Хиновски ДАНС трябва да провери кои български компании в момента се облагодетелстват от внос на евтин азерски газ.

Коментарите са изключени