Кампанията “Поеми дъх с надежда” разяснява какво е белодробна фиброзаЛедена скулптура на бял дроб в центъра на София показа образно как фиброзата прогресиращо уврежда белодробната тъканЗапочна информационната кампания “Поеми дъх с надежда”, която цели да запознае широката общественост с белодробната фиброза, какво представлява заболяването и какви симптоми могат да подскажат диагнозата, както и да напомни на хората да не неглижират здравето си, а да поемат инициативата и да се консултират със своя лекар.

Кампанията се организира от Българското дружество по белодробни болести и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim по повод Световния ден на белия дроб и ще се проведе в края на септември и през октомври 2021 г.

Белодробната фиброза е рядко заболяване, което причинява нарушение на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането. Много състояния причиняват белодробна фиброза. В много случаи причината никога не се открива и затова заболяването се нарича идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) – инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което причинява прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и ограничава количеството кислород, което белите дробове доставят до основни органи в тялото.

ИБФ засяга приблизително 3 милиона души по света. В някои случаи прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробната фиброза при наличието на редица други заболявания, включително и склеродермия, автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан в тялото, като

засегнатите пациенти са

предимно хора на възраст

между 25 и 55 години

и се среща 4 пъти повече

при жените, отколкото

при мъжете

“Ранното и точно поставяне на диагнозата идиопатична белодробна фиброза са ключови за забавяне на прогресията на заболяването и са от решаващо значение за запазване на белодробната функция при тези състояния”, каза доц. д-р Владимир Ходжев – председател на Българското дружество по белодробни болести. “Установяването на точна диагноза може да отнеме години и може да са необходими множество тестове, за да се изключат други състояния. Ето защо призоваваме хората, ако чувствате умора, имате суха кашлица и прогресиращ задух, задълбочаващ се в последните 3 до 6 месеца, се консултирайте с вашия лекар!”, допълни той.

За да насочат вниманието на широката общественост към заболяването и с цел повишаване на познаваемостта му организаторите инсталираха специално изваяна скулптура на бял дроб, изработена изцяло от лед, в градинката пред Народен театър “Иван Вазов”.

“Ледената скулптура на бял дроб се топи постепенно, с което целим да покажем образно какво означава прогресивно заболяване, а именно състояние, което се влошава с времето. Идиопатичната белодробна фиброза е прогресивно заболяване, но ранната диагностика би могла да помогне за забавяне на прогресията”, каза доц. Ходжев.

Скулптурата бе поставена за 24 часа, като през нощта бе осветена. В близост до нея имаше поставена образователна табела за заболяването, а студенти по медицина раздаваха информационни листовки. Допълнителна информация ще има на билбордове в страната и в метрото, както и във фейсбук на официалната страница на дружеството и facebook.com/bulgarskodbb и на facebook.com/BoehringerBG.

Въпреки че пациентите имат различен опит в борбата със заболяването, симптомите на белодробна фиброза при всеки един включват задух, постоянна кашлица и умора.

Пациентите обикновено

пренебрегват симптомите

на белодробна фиброза,

понеже ги смятат за

признаци на остаряването,

а лекарите смятат, че тези симптоми се отнасят към други често срещани респираторни заболявания. Двете неща, взети заедно, водят до по-бавно поставяне на правилната диагноза.

Диагностицирането на заболяването и започване на адекватно лечение могат да отнемат много време, а това от своя страна води до допълнителна фрустрация на пациентите и техните близки.

“Често пациентите провеждат множество изследвания и процедури, което налага посещение при най-малко трима различни медицински специалисти преди поставянето на точна диагноза. Използваме случая – Световния ден на белия дроб – като повод да повишим информираността за тези заболявания, да насърчим хората да следят внимателно симптомите и състоянието си и съответно да проведат консултация с лекар-специалист по белодробни болести, за тяхното състояние”, каза доц. Ходжев.

Коментарите са изключени