Кремъл: Изгонването на руски дипломати от мисията към НАТО подкопава надеждите за диалогРешението на НАТО да намали броя дипломатите в руската мисия към централата на алианса и обвиненията във „враждебна дейност“ подкопават изцяло перспективите за нормализация на отношенията и възобновяване на диалога. Това заяви днес пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

От централата на алианса днес потвърдиха, че гонят осем членове на мисията, наречени „необявени сътрудници на руското разузнаване“, и съкращават длъжностите на още двама служители, предава БТА. Така от 20-членното представителството на Русия към пакта остават десет човека.

„Това е очевидно противоречие между изявленията на представителите на НАТО за желанието им да нормализират отношенията с нашата страна и реалните действия. Разбира се, тези действия не ни позволяват да си правим илюзии относно възможностите за нормализиране на отношенията и възобновяването на диалога с НАТО. По-скоро тези перспективи са почти изцяло подкопани“, заяви Песков.Вчера бе съобщено, че мисията на Русия в централата на НАТО в Брюксел ще бъде съкратена наполовина заради „предполагаеми враждебни руски действия, включително убийства и шпионаж“. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко обвини НАТО в двуличие. През 2018 г., след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри НАТО отне акредитацията на седем руски дипломати от мисията в НАТО и отхвърли заявката за акредитация на други трима. Северноатлантическия съвет, съставен от постоянните представители на страните членки, също е намалил от 30 на 10 максималната численост на руската мисия към съвета./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени