Куба отваря плажовете, 70% от населението е ваксинираноПлажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон бяха отворени отново, след като бяха затворени за девет месеца заради пандемията.

В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени засега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса, предава БНТ.„В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване“, се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени за пореден път.

Малекон е популярно място за срещи на жителите на столицата, които отиват там, за да бягат, да ловят риба или просто да седят и да разговарят с приятели – всичко това бе забранено от януари поради пандемията.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в осем от 15 -те провинции на Куба с ограничен капацитет – облекчение за кубинците след девет месеца затваряне.

Длъжностни лица заявиха, че границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно „предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация“.

Това е особено вярно в Хавана, където повече от 70 процента от населението сега е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на Covid-19 и близо 7 400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки три местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45 процента от населението си от 11,2 милиона.

Нацията се надява да премине прага от 90 процента ваксинирани до ноември.

Коментарите са изключени