Либийският маршал Хафтар се отказава от командването на армията, за да се кандидатира за президентВлиятелният либийски маршал Халифа Хафтар подготвя почвата за издигане на кандидатурата си за президент на опустошената от конфликт страна, като временно се отказа от командването на своята армия, предаде ДПА.

В публикуваното днес изявление на главното командване на Либийската народна армия (ЛНА) се потвърждава взетото решение, но не се излагат мотиви, предаде БТА.Изборният кодекс, който неотдавна бе ратифициран от председателя на парламента Агила Салех, изисква държавните служители временно да напускат постовете си три месеца преди изборите като условие за кандидатиране на изборите. Изборите са насрочени за 24 декември, но все още не е ясно дали ще се състоят в дълбоко разделената държава.

Хафтар, чиято ЛНА се биеше срещу силите на международно признатото правителство по време на гражданската война, е подкрепян от Русия и от други сили. Той отдавна бе считан за възможен кандидат на президентските избори, които позволяват на либийците пряко да изберат държавния си глава.

В кулоарите на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк германският външен министър Хайко Маас каза, че изборите в Либия трябва да се произведат както е планирано, за да не се излага на опасност мирният процес след дълги години на гражданска война.

„Миналата година Либия излезе от мрака на въоръжения конфликт. Но мирът е нещо повече от просто отсъствие на война и остават много рискове“, предупреди министърът.

Коментарите са изключени