Меркел призова да се гласува за кандидата на партията й за канцлер Армин ЛашетГерманският канцлер Ангела Меркел призова избирателите на парламентарните избори в неделя да гласуват за кандидата на нейната консервативна партия за канцлер Армин Лашет и предупреди за финансовите рискове от възможно ляво правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.Във вторник Меркел се включи в предизборната кампания на проява в северния град Щралзунд, за да агитира в подкрепа на Лашет, чийто рейтинг спадна през последните месеци в социологическите проучвания, които отчетоха обрат в нагласите на избирателите в полза на кандидата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц.

По думите на Меркел германците трябва да бъдат предпазливи относно възможна лява управленска коалиция, съставена от ГСДП, Зелените и крайнолявата партия „Левите“. 

Подобна коалиция според канцлера няма да донесе финансова стабилност на Германия след огромния бюджетен натиск върху държавата, породен от коронавирусната пандемия.

Предизборната програма на „Левите“ например предвижда премахване на така наречената дългова спирачка, която ограничава тегленето на заеми от германското правителство, каза Меркел. „Това не означава нищо друго освен край на доброто състояние на финансите“, каза тя.

Меркел разкритикува и политическите партии, които възнамеряват да въвеждат или да увеличават данъци и предупреди: „Днес можете да отидете в която си поискате европейска страна като компания. Не непременно трябва да сте в Германия“.

Меркел се оттегля след 16 години на власт.

Коментарите са изключени