Министър Стоев: Страната ни вече е предприела стъпки за адаптиране към изкуствения интелектБългария има амбицията да работи във все по-тясно взаимодействие с Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) по всички теми, свързани с развитието на цифровата икономика. Това подчерта министърът на външните работи Светлан Стоев по време на откриването на международна виртуална конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал“.

Целта на форума е да стимулира дебат за предизвикателствата и възможностите пред цифровия преход на България, както и да допринесе към продължаващите усилия на страната ни по подготовката за членство в ОИСР.Във встъпителното си слово при откриването на конференцията министърът на външните работи подчерта значението на изкуственият интелект и въпросите на киберсигурността, които проникват все повече в животa ни. “Отговорността да се приспособим е на всички нас – граждани, бизнеси, администрация, младежи, академични среди, местно управление“, каза външният ни министър.

Министър Стоев: Страната ни вече е предприела стъпки за адаптиране към изкуствения интелект

Страната ни вече е предприела стратегически стъпки за адаптиране към изкуствения интелект и киберпроблемите с приетата в края на миналата година Концепцията за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. Предизвикателствата, свързани с цифровата трансформация, заемат и съществено място и в Националния план за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде финализиран.

Министърът на външните работи изтъкна, че насърчаването на конкурентоспособността, както и изграждането на подходяща глобална рамка със съответните регулации и стандарти са от ключово значение за справяне с предизвикателствата, свързани с киберсигурността и изкуствения интелект. Необходимо е да бъде засилен и диалогът между НАТО и ЕС в тази сфера.

„Приемането на Всеобхватна политика на НАТО по киберотбрана бе сред приоритетните задачи на алианса. България участва активно в дискусиите и подкрепи на най-високо равнище инициативата на НАТО за създаване на Ускорител за иновации в отбранителния сектор, както и на Фонд за иновации“, каза външният министър.

В рамките на дискусията бяха обсъдени и въпроси, свързани с баланса между въвеждането на регулации за използването на изкуствен интелект в ЕС и стимулирането на иновативните компании в рамките на Съюза. Бяха представени също така добри практики за дигитализация на публичната администрация от държави като САЩ, Естония и Австрия.

В събитието днес участваха и Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция, както и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи. В конференцията се включиха онлайн и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, българският евродепутат Ева Майдел, съветникът по изкуствен интелект към Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия Юха Хейкила, както и министърът на дигитализацията и икономиката на Австрия Маргарете Шрамбьок.

Форумът, който се провежда на 27 и 28 септември 2021 г. в София, е организиран от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Дигиталната национална коалиция, в партньорство с дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Коментарите са изключени