Москва: Няма напредък в преговорите между Русия и САЩ за дипломатическите мисииНа днешните преговори между Русия и САЩ за дипломатическите мисии не бе постигнат напредък, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

Рябков не изключи възможността отношенията между двете страни да се влошат още повече.

Миналата седмица руското министерство на външните работи заяви, че ако предложението на американски конгресмени да бъдат изгонени от САЩ 300 руски дипломати стане реалност, това може да доведе до закриване на американските дипломатически представителства в Русия, припомня Ройтерс.Днес руският заместник-външен министър каза, че разговорът му със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е бил открит и полезен. Москва и Вашингтон обаче продължават да са на различни позиции, подчерта в същото време той.

Спорът за дипломатическите мисии, включително за броя на дипломатите, с които всяка от двете страни може да разполага в столицата на другата, се разрази на фона на влошаването на отношенията им до една от най-ниските точки след края на Студената война, отбелязва Ройтерс.

Американското посолство написа в Туитър, че според Нюланд нейните срещи са били „конструктивни“, без да дава повече подробности.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че днешните срещи са били полезни и американските и руските представители са договорили нов преговорен кръг в опит да разрешат спора за големината и функционирането на посолствата.

Москва не изключва възможността работата на руските и американските дипломатически мисии да бъде преустановена, но би искала да избегне този сценарий, каза още Рябков, цитиран от РИА Новости. Високопоставеният руски дипломат изтъкна, че двете страни ще проведат още преговори по въпроса, но не посочи дата.

Рябков каза след днешната среща с Нюланд, че двамата са засегнали преговорите за контрол на въоръженията и ситуацията в Афганистан, наред с други въпроси.

Руският заместник-външен министър каза пред агенция „Интерфакс“, че е подчертал, че „САЩ и техните съюзници носят главната отговорност сред международните фактори за нормализирането на живота в Афганистан, след като тяхното присъствие всъщност е довело до сегашната ситуация“.

Руският дипломат отбеляза, че още веднъж е подчертал пред Нюланд силното противопоставяне на Москва на всякакво присъствие на САЩ в бившите съветски централноазиатски републики след изтеглянето на американците от Афганистан.

„Категорично потвърдихме, че за Русия е неприемлива всякаква форма на американско военно присъствие в страните от Централна Азия“, каза Рябков, цитиран от „Интерфакс“.

По други въпроси руският дипломат каза, че е изразил загрижеността на Москва за сделката за ядрените подводници, сключена в рамките на съюза АУКУС между САЩ, Великобритания и Австралия, в контекста на международните споразумения за ядрено неразпространение.

САЩ и техните съюзници се надяваха да сключат рамкови споразумения за прелитане над територията и засилено сътрудничество в обмена на разузнавателни данни с Узбекистан и Таджикистан, които граничат с Афганистан, или с други бивши съветски републики в Централна Азия. Русия, която запазва близки политически, икономически и военни връзки с тези страни, обаче се противопоставя на всякакво американско присъствие в региона.

Нюланд се срещна днес и с руски участници в програми за международен обмен на САЩ, приветствайки тяхната работа като доказателство за ценността на образователните и културни връзки между двете страни в съобщение в Туитър на посолството на САЩ.

По време на визитата си в Москва Нюланд се очаква също така да проведе разговори със заместник-началника на президентската канцелария Дмитрий Козак, който е специален пратеник на президента Владимир Путин за Украйна.

Нюланд е на посещение в Москва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия са сериозно обтегнати заради предполагаемите руски кибератаки срещу Съединените щати и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени