Прага ще купи израелска система за противовъздушна отбранаМинистерството на отбраната на Чехия съобщи, че ще купи система за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег от израелската държавна компания „Рафаел“, предаде Ройтерс.

Министерството е информирало кабинета, че ще сключи междуправителствена сделка за покупка на системата за ПВО „Спайдър“ с ракети земя-въздух с малък и среден обсег, предаде БТА.То допълни, че ще плати 13,69 милиарда крони (близо 632 милиона долара) за системата, която ще замести стара съветска технология от 70-те години на миналия век.

Правителството повишава разходите за отбрана, за да модернизира въоръжените си сили, но призна, че няма да успее да спази обещанието си като член на НАТО до 2024 г. да изразходва за отбрана 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Миналата година, когато започнаха разговорите за сделката с „Рафаел“, министерството съобщи, че е планирало да купи 4 батареи, всяка от които включва собствен радар, модул за управление и контрол.

То уточни, че системата, използвана за отбраната на градове, ядрени централи и други потенциални мишени, ще бъде доставена до 2026 г.

Коментарите са изключени