Проф. Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитетКривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Не се ваксинираме – това според нея е причината да сме първи по смъртност и последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.Тя допълни, че е направила справка в болница „Токуда“. За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.

„Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината“, категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета – много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система – трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

Коментарите са изключени