Проф. Станислав Памукчиев открива закритите полета в изложба полетаХудожникът изследва дългогодишното си творчествоС последната си изложба “Закрити полета” (галерия Credo Bonum, ул. “Славянска” 2, вход от ул. “Бенковски” , от 29 септември до 21 октомври) проф. Станислав Памукчиев подлага на изследване своето дългогодишно творчество.

В ретроспективен характер той превежда изкуството си от света на древното – несъзнато, от останките на духовни архетипи, към синтетичните опаковки на съвремието.

Картините и обектите, с които добре познаваме Памукчиев, са поставени в непривична среда. Те са буквално затиснати от материалите на съвремието, извеждайки на повърхността неспирното напрежение между сакралното и профанното, а “следите от свещеното са подложени на агресията на битовото – функционално, прагматично, повседневно.”

В галерията художникът изгражда специфична среда,

мизансцен от

“метални мрежи,

ограждения, лавици,

стъкленици,

железни стеги, покрития от поликарбонат, гума, стъкло, които затварят, стягат, потискат, поругават, но и пазят, охраняват останките от лично преживяното, съкровеното, следите на емоционална и духовна памет.”

В подготвяната повече от 2 години изложба Станислав Памукчиев представя в галерия Credo Bonum три инсталационни групи. “Стълбата” работи с универсалните символики за пътя и изкачването. “Биографично” е серия от обекти, затворени и архивирани в стъклени кутии, които свидетелстват за следите на живяното, за парчетата емоционална и духовна памет.

Трите картини от серията “Молитвено” постепенно се скриват зад синтетични материали под натиска на метални стяги.

Както художникът сам казва за работите си:

Картини от юбилейната изложба на проф. Памукчиев в галерия

Картини от юбилейната изложба на проф. Памукчиев в галерия „Кредо Бонум“

Това не е мрачно

Проф. Станислав Памукчиев открива
закритите полета в изложба

полета

предчувствие

за несбъдване,

а събиране на воля за откриване на път и смисъл. Това е реакция – отговор на тоталната секуларизация, на духовната нищета на нашето опредметено живеене.”

Станислав Памукчиев е роден 1953 г. в София.

През 1979 г. завършва Националната художествена академия със специалност “Стенопис” при проф. Димо Заимов.

Работи в областта на живописта, рисунката, обекта и инсталацията. Автор на над 80 самостоятелни изложби по цял свят. Творби на Станислав Памукчиев са в големи колекции и музеи по света, сред които колекциите “Петер Лудвиг” в Германия и “Арт Диалог” в Париж, в колекцията на Юго Вутен в Геел, Белгия.

Коментарите са изключени