Радио „Китай“: Завръщането на Мън Уанджоу показва твърдата решимост на страната да защитава правата на своите гражданиСлед близо три години под домашен арест, канадският съд отказа окончателно искането на САЩ за екстрадицията на главния финансов директор на „Хуауей“ Мън Уанджоу, тя бе освободена и вчера се завърна в Китай.

Благополучният край на дългата сага, довела до изостряне на отношенията между Китай и Канада през последните години, е не само победа на правосъдието и законите, но и ясна демонстрация на твърдата решимост на китайската държава да защитава законните права и интереси на своите граждани и силната воля на китайския народ да се противопостави на хегемонизма в световната политика, предава Радио „Китай“.Още от самото начало бе ясно, че задържането на г-жа Мън Уанджоу е политически мотивирано действие и пореден опит на САЩ и Канада, под прикритието на закона, да окажат натиск върху китайските високотехнологични предприятия и ограничат развитието им.

Както каза самата Мън Уанджоу, повече от 1000-та дни и нощи прекарани под домашен арест в Канада, са били голямо изпитание, и това, което я е държало са непрестанните усилия на китайското правителство, солидарността и подкрепата на китайския народ.

В по-широк план, случаят показа, че безсмисленото насърчаване на хегемонията днес в крайна сметка е обречено на неуспех“, пише още Радио „Китай“.

Мън Уанджоу бе задържана от канадската полиция по искане на САЩ през декември 2018 г. при прехвърляне на международно летище във Ванкувър. Впоследствие от Вашингтон поискаха екстрадирането ѝ в страната, за да бъде съдена по обвинения във финансови измами. Канада пренебрегна факта, че Мън Уанжоу не е нарушила никакъв местен закон и я задържа под домашен арест повече от 1000 дни, докато съда в крайна сметка се произнесе тя да бъде освободена.

Коментарите са изключени