СЗО: 70 процента от света трябва да бъдат ваксинирани до средата на 2022-раСветовната здравна организация (СЗО) предупреди днес, че нейната цел поне 10 процента от жителите на всяка държава в света да бъдат ваксинирани срещу COVID до края на този месец няма да бъде постигната, предаде ДПА.Здравната агенция на ООН, която призовава богатите страни да дарят повече ваксини на развиващите се държави, отчете, че десетки страни, повечето от които в Африка, дори не се доближават до тази цел.

„Днес имаме нужда от железен глобален ангажимент за подкрепяне на ваксинацията на поне 40 процента от населението на всяка държава до края на тази година“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус миналата седмица. Той отбеляза, че следващата цел е 70 процента от жителите на всички страни да бъдат ваксинирани до средата на следващата година.

По данни на СЗО в Демократична република Конго са били инжектирани само 0,15 дози ваксина на всеки 100 жители. В Чад този показател е 0,87 на 100 жители, а в Мадагаскар – 1,5 на 100. За сравнение, в Германия досега са поставени повече от 128 дози ваксина на всеки 100 жители, в Китай – близо 146, а в Канада – 147.

СЗО отдавна критикува богатите страни, че трупат резерви от ваксини, като използват много от тях за подсилващи, трети дози, при условие че милиони хора по света все още не са получили и първа доза, уточни БТА.

Коментарите са изключени