Стотици мигранти на италианския остров ЛампедузаСтотици мигранти пристигнаха с кораб на италианския остров Лампедуза, съобщи днес вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

Голям кораб стовари 686 мигранти на острова снощи, съобщиха местните власти, а 67 души достигнаха до пристанището по-късно с по-малки плавателни съдове, след като бяха спасени от полицията.

Министерството заяви, че сега мигрантите ще бъдат прехвърлени на друг кораб, за да бъдат карантинирани срещу КОВИД-19.

Остров Лампедуза е един от главните пунктове на пристигане на хора, опитващи се да достигнат Европа, а Италия нееднократно е призовавала други страни към сътрудничество за по-добро справяне с проблема.

„Международното правно сътрудничество е от решаващо значение за сдържане на незаконната имиграция и за ограничаване на безпрецедентното насилие и трагичното нарушаване на основни човешки права на мигрантите“ каза пред местни медии Луиджи Патронаджо, главен прокурор в южния сицилиански град Агридженто.

Близо 44 800 мигранти са стигнали бреговете на Италия от началото на 2021 г. до вчерашна дата, което е значително увеличение спрямо пристигналите 23 517 за същия период на миналата година, сочат данни на италианското вътрешно министерство.

Коментарите са изключени