Съюзът на съдиите: Да се твърди, че някой е бил убит, защото е освободен от затвора, е циничноСъюзът на съдиите в България /ССБ/ реагира с писмо до медиите по повод твърдения, свързани със съдебното минало на убития вчера в София Георги Христов. Той беше намерен застрелян до стадион „Георги Аспарухов“.

В позицията на съдийската организация се посочва, че са тиражирани твърдения и внушения, обвързващи убийството с предсрочното освобождаване на мъжа с решение на съдия, активен член на Съюза на съдиите в България.В писмото до медиите се уточнява, че мъжът е осъден на 14 години и 11 месеца и е условно предсрочно освободен през февруари 2018 година. Освен това и началникът на затвора и прокуратурата не са били против освобождаването. Дори е било записано, че Христов показал положителна промяна, а в изготвените доклади на специализираната затворническа администрация са били отчетени много добри резултати от корекционната работа с него. Определението на съда не е било обжалвано от началника на затвора, нито протестирано от Софийската градска прокуратура и е влязло в сила.

Нещо повече – дори мъжът да не беше условно предсрочно освободен, той щеше да е изтърпял наказанието си най-късно на 27 март миналата година – повече от година преди убийството му, пише в писмото на ССБ.

Затворите са място за изпълнение на наказание лишаване от свобода, а не са средство за защита срещу убийство. Да се твърди, че някой е бил убит, защото е освободен от затвора, е цинично, отбелязват от съдийската организация.

Коментарите са изключени