Условна присъда за шофьор на автобус, помел възрастен мъжВарненският окръжен съд призна за виновен 56-годишния Борислав К. , за това, че като водач на автобус нарушил правилата за движение и причинил пътно произшествие, в което загина възрастен мъж, съобщиха от пресслужбата на съда.

Инцидентът възникна на 11 ноември 2019 година във Варна.  Мъжът шофирал по линия №12 на градския транспорт. Движейки се към спирка „Проектантска -2“, на кръстовището на ул. „Прилеп“ и бул. „Цар Освободител“, автобусът заходил за ляв завой, като изчакал преминаващите направо автомобили. В това време 87-годишен мъж пресичал кръстовището на пешеходна пътека. Тъй като за автобуса сигналът на светофарната уредба се сменил на жълт и след това на червен, водачът му потеглил рязко, за да довърши маневрата. Борислав К. не забелязал пресичащия мъж и го ударил. Оказал му първа помощ, подал сигнал и на телефон 112, но за съжаления пострадалият мъж починал по-късно в болницата. Като причината за смъртта му се посочва тежка комбинирана травма на главата и гърдите. Направените проби за алкохол и наркотици на шофьора от Градски транспорт са били отрицателни.Борислав К. е роден в Омуртаг, но живее във Варна. Има завършено средно образование, женен е, с чисто съдебно минало.

Чрез защитника си, 56-годишният мъж поиска разглеждане на делото по съкратената процедура, като призна фактите, изложени в обвинителния акт. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Варненският окръжен съд прецени, че Борислав К. е нарушил правилата за движение, като не е бил достатъчно внимателен и предпазлив към възрастния пешеходец и не го е пропуснал да пресече, като по непредпазливост причинил смъртта му. За престъплението съдът определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което редуцира с 1/3 до 2 години, като изтърпяването му се отлага с изпитателен срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Освен това подсъдимият Борислав К. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15- дневен срок.

Коментарите са изключени