Фандъкова благодари на Елен Герджиков за работата за СофияСтоличният кмет Йорданка Фандъкова благодари на вече бившия председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков за работата му за София. Тя взе думата по време на сесията на СОС, която тече в момента и коментира за първи път оставката на Герджиков.

Фандъкова уточни, че работи с Герджиков от 2007 г., когато тя е била зам.-кмет, а той общински съветник.„За много от вас тази оставка беше изненадваща, но в последните месеци в групата на ГЕРБ водехме разговори за промяна – как тя да стане по-активна и по-ефективна. Това не са лесни разговори, но са необходими. Включително и вчера разговарях с г-н Герджиков“, заяви Фандъкова и подчерта, че Герджиков е бил сред основните двигатели на инициативата „София – европейска столица на спорта“, създаването на специална програма за развитие на детско-юношеския спорт и с него заедно са работили по каузата за възстановяване на Княжевския лифт.

„Благодарение и на неговите усилия в последните години успяхме да привлечем млади, образовани и активни хора в Столичната община и в СОС. Знаете, че аз също избрах млади хора за заместник – кметове. Георги Георгиев е част от тези млади и активни членове на групата на ГЕРБ – СДС. Поздравявам го за избора. Неговата задача няма да бъде лесна, но съм убедена в неговия професионализъм и желание да намира решения на предзвикателствата, пред които градът ни се изправя“, подчерта Фандъкова.

Тя добави, че е слушала първата част на сесията, преди гласуването за избор на председател, по време, на която са били разменени „много лични нападки и обиди“. 

„Напоследък е модерно политиката да се превръща в място за размяна на лични обиди. Показа го и последният парламент. Но се надявам СОС да се опази от тази зараза. Никога не отговарям на агресията с агресия. Не си позволявам да отправям и лични обиди, защото всички ние сме избрани от гражданите на София и обидите към някого, всъщност са обида и към големи групи хора“, подчерта Фандъкова.

Тя очерта и два от важните въпроса, които стоят пред СОС – градския транспорт, който е най-сериозно пострадалия сектор от пандемията и „Топлофикация – София“. Фандъкова обясни, че по-рано е имала среща с министъра на транспорта. Разговорът е бил за разпределението на средствата от държавния бюджет за подкрепа на превозвачите. Тя е настояла компенсация да получи и общинското дружество „Столичен автотранспорт“ ЕАД.

Преди изказването на кмета Георгиев благодари за доверието на колегите си, както и за това на Фандъкова – да е част от листата на ГЕРБ – СДС. Той не скри, че застава начело на СОС в „едно необичайно време“. 

„Ще работя за това да възстановим политическия диалог и конструктивния дух в СОС. Вратата ми ще бъде широко отворена за всеки от вас, защото софиянци очакват резултати“, заяви Георгиев. 

Коментарите са изключени