Флорин Къцу: Националният план за възстановяване и устойчивост означава за Румъния развитие и модернизацияНационалният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е одобрен, подписан и ще бъде приложен, което означава за Румъния развитие и модернизация. Това заяви днес румънският премиер Флорин Къцу на съвместна пресконференция в Букурещ с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Румъния Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес.

НПВУ на Румъния е на стойност 29,2 милиарда евро в заеми и грантове, предаде БТА.„През следващите пет години НПВУ ще ни помогне да приложим реформите и инвестициите, с които сме се ангажирали и ще видите, че това означава автоматично, че ще имаме силна икономика, от която ще се възползват всички румънци“, каза премиерът Флорин Къцу. По думите му румънският НПВУ е сред петте най-добре финансирани планове за възстановяване и устойчивост на равнище ЕС.

Той отбеляза, че преговорите по плана не са били лесни. „Спазихме ангажимента си, а до края на годината ще получим предварително финансиране от 3,8 милиарда евро“, посочи румънският премиер и допълни, че НПВУ е „добре конструиран по отношение на реформите и инвестициите и покрива нуждите на Румъния към момента“.

Къцу каза, че след интензивни преговори в НПВУ са били включени няколко цели за ключови инвестиции, като открои сред тях строежа на магистрали.

„Сега трябва да бъдем много внимателни в частта с изпълнението. Всички отговорни лица трябва да си свършат работата, защото всяка част от пъзела е важна. Нещо, което мога да гарантирам аз, е, че правителството на Румъния ще приложи всички планирани реформи, ще постигне всички поставени цели и ще изпълни всички задачи, така че Румъния да привлече всички средства, предоставени на разположение чрез НПВУ, защото друг начин няма. Не може да тъпчем на едно място, докато целият свят се развива. Така, до 2026 г., когато НПВУ ще бъде финализиран, ще имаме други стандарти в ежедневния си живот, а икономиката ще бъде близо до средното европейско равнище“, каза румънският премиер.

Той представи накратко реформите, предвидени в НПВУ. По думите му с планираните реформи ще се подобри достъпът до здравни услуги за уязвимите групи и ще се отнеме натискът върху болниците; планирани са редица подобрения в сферата на образованието; стимули за използването на зелена енергия; реформа на пенсионната система; данъчна реформа, административна; реформи, които касаят управлението на отпадъците, управление на водите, енергийна ефективност.

По думите на румънския премиер в НПВУ са планирани 64 реформи, от които ще се възползват румънците и които ще повишат доверието в публичния сектор.

Къцу каза, че в НПВУ са включени 107 инвестиции във всички сфери.

„Една трета от средствата отива за транспорт – най-голямата сума, одобрена от Комисията за тази сфера (…) Има 3,1 милиарда евро за магистрали (…), 3,9 милиарда евро за железопътни пътища и влакове, 1,2 милиарда евро за всичко, което означава градска и местна мобилност, и други 600 милиона евро инвестиции в метрото в Букурещ и в Клуж. Инвестираме и в сферата на образованието, в здравната система, което ще включи нови болници, нови отделения, модернизация на съществуващи сгради и нещо много важно – ново оборудване. Списъкът е дълъг. Всички тези средства ще изградят Румъния, ще я развият и ще я модернизират“, каза премиерът Флорин Къцу, цитиран от Аджерпрес.

Коментарите са изключени