Френски войник е убит в Мали при сражение с екстремистиФренски войник е бил убит вчера сутринта в сражение с въоръжена екстремистка групировка в Мали, посочи в изявление канцеларията на френския президент, цитирана от Франс прес и Ройтерс, предаде БТА. 

Старши сержант Максим Бласко от 7-и батальон на алпийски стрелци от Варс падна убит в бой „срещу въоръжена терористична група“, се съобщава в изявлението. През юни той е бил награден с орден „за изключителни заслуги в службата“, се посочва в комюникето.Франция е изпратила антитерористични сили в Мали, опитвайки се да възпира ислямистки екстремистки групировки.

Над 50 френски войници са били убити в региона, откакто Франция изпрати войски там през 2013 г., за да отблъсне свързани с Ал Каида екстремистки, завзели редица градове в северните части на Мали една година по-рано.

По-рано този месец френските сили съобщиха, че са ликвидирали водача на западноафриканския клон на групировката „Ислямска държава“ при удар с дрон в северната част на Мали.

Коментарите са изключени