Хиляди на Царевец, независими и от студа и пандемията (Обзор)

Търновският кмет Даниел Панов: Най-важното е днес да се обединим – както са завещали предците ни

В празничния ден президент и политици от всички цветове говорят за задружни усилия

Невиждано в последните месеци на пандемия стълпотворение от хора изпълни крепостта Царевец във Велико Търново в Деня на Независимостта вчера.

Хиляди българи се събраха в старата столица, където преди 113 г. е прокламирано отхвърлянето на васалитета на Османската империя, за да се докоснат до духа на историята и националната памет.

“Днешният ден ни напомня, че само с единна воля и дружни усилия можем да отстояваме свободата и независимостта на България, от това зависи всичко”, каза президентът Румен Радев в словото си.

Държавният глава пристигна за тържествения ритуал по издигане на националното знаме върху двореца на царете, прие почетния строй и поднесе цветя на Пирамидата на независимостта в крепостта.

Заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов президентът се включи в дефилето на военните оркестри и премина пеша от Царевец до центъра на града, за да отдаде почит и на паметника “Майка България”.

Радев успя и

да събере на

необявена среща

при областния

управител Георги

Гугучков

кметове от БСП, видя репортер на “24 часа”.

Празникът във Велико Търново започна с литургия в църквата светиня “Св.40 мъченици”, където през 1908 г. цар Фердинанд прочита Манифеста за Независимостта.

Актьорът от търновския театър Милен Иванов за пореден път влезе в ролята на монарха и на два пъти – пред църквата и на Царевец, прочете прокламацията.

Заради COVID мерките

събитията в празничния

ден бяха редуцирани

и отпадна тържествената заря-проверка на площада пред Царевец. Кулминацията по традиция бе вечерният аудио-визуален спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”.

Кметът Панов и представители на местни институции поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян.

“113 г. по-късно мисля, че не само търновци, но и всички българи пазят независимостта в сърцата и душите си.

Най-важно в момента е

тези политически

противоборства

да престанат

и да се обединим, както навремето предците ни са ни завещали една свободна и независима България. Да се обединим всички в името на този идеал”, каза Панов.

“В условията на безпрецедентна политическа криза като служебно правителство сме призвани да гарантираме на българските граждани честни и свободни избори”, се посочва в обръщение на премиера Стефан Янев за празника. Той допълва, че пандемията и икономическият подем продължават да са на дневен ред пред кабинета.

“С достойнство и решителност, с отговорност и целеустременост в делата ни да заслужаваме независимостта си и напредъка на държавата ни!”, написа кметът на София Йорданка Фандъкова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поднесе венци пред Паметника на независимостта в столицата. “В Манифеста на княз Фердинанд, прочетен в Търново, пише, че България е достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Да, достойна е била тогава, достойна е и сега. Но това достойнство трябва да се доказва всеки ден. И то е задължение най-вече на българските политици”, каза тя.

Постигането на “пълнокръвна държавност” минава през решаване на проблема с правосъдието, обяви пък Христо Иванов. Пред младежи от “Да, България!” той каза, че на хартия страната ни е независима и равноправен член на международната общност, но е под наблюдение по отношение на правосъдието си, а “това е удар в сърцето на нашата независимост”.

Коментарите са изключени