Чепеларе официално стана Европейски град на спорта за 2022 г.Чепеларе официално получи званието Европейски град на спорта за 2022 Званието е в категория „Малки градове“, и бе обявено след щателна инспекция от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES/ бе на двудневна визита в родопския град.

В категорията за град до 10 000 жители Чепеларе е оценено по 12 различни критерия – инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други. „За нас е важно не само да видим инфраструктурата, но и самата интеграция на спорта в живота, в спорт за всички. Работата тук е професионална“, каза на брифинг президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели.„Видяхме почти 400 км спортна инфраструктура, две ски зони – Мечи чал и Пампорово, много трасета за планинско колоездене. Това е град на олимпийски шампиони, с най-голямата фабрика за ски, с перфектна локация и богата спортна история. Тук се провеждат много различни видове състезания, като Световното по ориентиране, което ще е през 2022 година“, посочи Хуго Алонсо – ген. секретар на ACES Europe. Той подчерта, че Чепеларе е спечелило приза в три различни аспекта, като основния е връщане към здравословния начин на живот, тъй като спорта е здраве. „В днешно време правителствата харчат най-много пари в здравеопазване и изследванията показват, че всяка всяко евро в спорт спестява 15 евро за здравеопазването.Следващият елемент е социалният, доколко е достъпен за всички в града активния начин на живот и спорт, което е основна работа на местната власт. И третия аспект, който е най-силен в Чепеларе, е възвръщаемостта, защото когато спорта е обвързан с туризма, то той е свързан и с опазване на околната среда и т.нар. зелен начин на живот. Качествата на Чепеларе в трите аспекта са повече от достатъчно, за да му дадем титлата“, каза Алонсо. Той отбеляза, че връчването на титлата води до международно признание, друго ниво на спортните ценности и включване в най-голямата спортна мрежа в света, в която има над 3000 града, с възможност за обмен и общи европейски проекти.

Чепеларе официално стана Европейски град на спорта за 2022 г.

Това е и емоционален инструмент на гражданите на града да промотират допълнително туризма си, посочи Алонсо. Той заяви, че Чепеларе е уникално с това, че кметът му Боран Хаджиев е тясно свързан с професионалния спорт и подготовката на олимпийски шампион – Екатерина Дафовска. Да имаш кмет толкова отдаден на спорта, това е фантастично, заявиха от делегацията.

„Признанието е имидж за града, което се надявам да се отрази положително. Все пак залагаме много на спорта на децата. С всичко, което правим вдигаме по-високо нивото на Чепеларе в международен план. Ето, и след 23 години, олимпийската титла на Дафовска продължава да е актуална и да се свързва с Чепеларе. А това е стимул за младите, трябва да ги мотивираме децата да излизат и да спортуват. Общината ще направим всичко необходимо това тяхно желание за спорт да се поддържа и развива. Град на спорта сме през олимпийска година. На олимпиадата в Пекин ще имам трима представители- Радослав Янков, Антон Синапов и Димитър Герджиков“, каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Коментарите са изключени