Юристи: Петър Илиев може да носи и наказателна отговорност заради сторенотоПетър Илиев може да носи и наказателна отговорност за стореното. За следващата седмица е насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса, обяви деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев. След установеното от Етичната комисия плагиатство и вероятност от дисциплинарно уволнение, сега и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев. Това смятат юристи, които коментираха казуса пред Нова телевизия. От Софийския университет обявиха, че има данни както за плагиатство, така и опит за прикриване на това чрез второто издание на книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“. Ректорът поиска уволнението на Илиев, а на ход е ръководството на Юридическия факултет.

„Няма разлика дали си откраднал вещ, или си откраднал интелектуален продукт. Той винаги е в резултат на нечие усилие. Ако за обикновения гражданин това е допустимо, за юристите и обществениците това е недопустимо“, коментира адвокат Валя Гигова. Петър Илиев заподозря, че комисията се е водила от политически съображения, за да го засегне лично, а оттам и да уязви партията „Има такъв народ“. На тези критики от Етичната комисия отговориха за Нова, че: „Плагиатството няма политически цвят и това няма отношение към дейността на комисията“.Според адвокат Валя Гигова, Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата. „Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление“, обясни адвокат Гигова.

От комисията стигнаха и до извода, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант, е опит да се осуети проверката. „Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по-малък обем, защото това самото е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата“, смята адвокат Гигова.

„Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство, се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност“, обясни адвокат Атанас Костов.Какви са реакциите след обвиненията за плагиатство на Петър Илиев?

За следващата седмица е насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса с книгата на Петър Илиев, заяви за „По света и у нас“ по БНТ деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

Становището на Етичната комисия предизвика и политически реакции. След като снощи в Туитър Петър Илиев намекна за политическа атака срещу „Има такъв народ“, днес темата коментира във фейсбук и лидерът на политическата формация Слави Трифонов.

Според Слави Трифонов дали Петър Илиев е плагиатствал или не, от“Има такъв народ“ не могат да знаят. Ако въобще казусът се е случил, то това било много отдавна, много преди да съществува политическата формация. Според лидера на ИТН огромният интерес към Петър Илиев е интерес към партията, към нейните решения и действия.

На обвиненията в плагиатство адвокатът и преподавател в Софийския университет Петър Илиев отговори в Туитър с препратка към романа на Джордж Оруел – „1984“. „Оруеловата „1984“ се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и „чрезвичайна“ целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?“

Илиев категорично не приема становището на Етичната комисия. Според него то нарушава правилника на Софийския университет и поне два закона, а комисията се е водила от политически съображения. Целта била той да бъде засегнат лично, а оттам да се уязви „Има такъв народ“ – партията, която го издигна в проектокабинета си за министър на вътрешните работи.

В поста си Илиев заявява, че на ключова позиция в комисията присъства учредител и кандидат за депутат от „Да,България“ като не посочва конкретно име. В сутрешния блок на БНТ Виктория Василева от „Има такъв народ“ останаха лаконична по темата. „Ще ми се да спрем вече да обсъждаме темата Петър Илиев, защото този казус, заради който възникнаха тези проблеми, е от времето още преди ние да работим с г-н Илиев като юрист“, коментира тя.

Проверка на „По света и у нас“ установи, че заместник-председател на Етичната комисия на СУ е доцент Боряна Мусева. През 2017 г. тя е била водач на листата на движение „Да, България“ във Видин и трета в листата за 25-и МИР в София. Тя потвърди, че е сред учредителите на движението, но по думите ѝ в момента не е политически активна. Според Мусева становището за плагиатство е подкрепено от всички членове на комисията. В него са представени достатъчно подробни аргументи и обективни факти. Мусева уточни, че това е вторият ѝ мандат в комисията, която работи повече от 4 години и разглежда различни казуси.

Деканът на Юридическия факултет професор Даниел Вълчев заяви, че на този етап не би коментирал скандала по същество. За следващата седмица е насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса.

Коментарите са изключени