Албанският премиер Еди Рама призова за признаване на Косово в реч пред ООН

https://crimesbg.com/po-sveta/albanskiyat-premier-edi-rama-prizova-za-priznavane-na-kosovo-v-rech-pred-oon/45277 Crimesbg.com
Албанският премиер Еди Рама призова за признаване на Косово в реч пред ООН
 

 


 

В речта, която произнесe снощи на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН, албанският премиер Еди Рама призова за признаване на независимостта на Косово, съобщава албанското издание Екзит, цитирано от БТА.

 

 

 

Рама заявил, че за 13 години независимост Косово е допринесло за мира и стабилността в региона, и добавил, че Общото събрание на ООН няма да е пълно без Косово. Според него диалогът между Косово и Сърбия може да завърши само с признаването на Косово като независима държава от страна на Сърбия, с което е повторил позицията на косовските власти, посочва Екзит.

Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година, като досега 97 от 193-те страни членки на ООН са го признали за независима държава.

Отношенията на албанския премиер и сегашното ръководство на Косово остават хладни, свидетелство за което е неотдавнашното интервю на косовския президент Вьоса Османи пред германски медии, допълва Екзит. Причина за охладняването е, че по време на двата си мандата като премиер Еди Рама работи успешно за укрепване на отношенията със Сърбия, включително в рамките на инициативата „Отворени Балкани“, докато косовският премиер Албин Курти е решителен противник на инициативата.

Въпреки разногласията Рама обаче заяви, че ще направи международното признание на Косово свой приоритет. Потвърждение на това, освен речта му пред Общото събрание на ООН, е и посещението на председателя на албанския парламент Линдита Никола в Косово в сряда, пише още Екзит.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.