Американска ядрена подводница се сблъска с неидентифициран предмет

https://crimesbg.com/po-sveta/amerikanska-yadrena-podvodnica-se-sblaska-s-neidentificiran-predmet/46599 Crimesbg.com
Американска ядрена подводница се сблъска с неидентифициран предмет
 

 


 

Американска ядрена подводница се е сблъскала с неидентифициран предмет докато патрулирала през почивните дни в Южнокитайско море – район, в който Китай има големи претенции, съобщиха американският военноморски флот и независим източник, предаде Франс прес.

Подводницата „Кънектикът“ се е ударила в обекта на 2 октомври следобед докато плавала в международни води в Индийско-Тихоокеанския регион, се казва в изявление на ВМФ на САЩ, цитирано от БТА.

 

 

 

Смъртоносни наранявания няма, уточнява комюникето, което предполага, че има леко ранени моряци.

Ядрената подводница от клас „Сийулф“ „Кънектикът“ е повредена, но е в състояние да плава, добавя американският флот.

Според Военноморския институт, мозъчен тръст, близък до ВМФ на САЩ, по време на инцидента подводницата е участвала в международно морско учение в Южнокитайско море.

По информация на телевизионния канал „Фокс нюз“, „Кънектикът“ не се е сблъскала с друга подводница, намира се в безопасно и стабилно състояние и самостоятелно се връща към пристанището на остров Гуам, предаде ТАСС.

Ядрената силова установка на подводницата и свързаният с нея отсек не са повредени.

В момента се оценява степента на повреда на други части на подводницата, а ВМС на САЩ разследват инцидента.

По данни на информационния портал на Военноморския институт, при инцидента са леко и средно тежко ранени около 11 войници.

Източник на в. „Милитъри таймс“ съобщава, че топографията на местността в момента на сблъсъка не е показвала наличие на земна маса пред подводницата. Няма и никакви признаци, че инцидентът носи „враждебен характер“. Нито един от войниците не се е нуждаел от спешно хоспитализация. Травмите са били натъртвания и повърхностни разкъсни рани.

Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море и е построил военни предни постове на малки островчета и атоли в региона.

САЩ и съюзниците им редовно патрулират в международни води в региона, за да отстояват правата си на свободна навигация, което предизвиква голямо недоволство у Китай, отбелязва АФП.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.