Арестуваха 96-годишна бивша секретарка на концлагер, участвала в убийството на повече от 11 хил. затворници

https://crimesbg.com/po-sveta/arestuvaha-96-godishna-bivsha-sekretarka-na-konclager-uchastvala-v-ubiystvoto-na-poveche-ot-11-hil-zatvornici/46429 Crimesbg.com
Арестуваха 96-годишна бивша секретарка на концлагер, участвала в убийството на повече от 11 хил. затворници
 

 


 

Малко преди началото на процеса, на който трябваше да отговаря по обвинения за съучастие в убийство на повече от 11 000 затворници в концлагер, 96-годишната бивша секретарка Ирмгард Фурхнер е избягала и едва в следобедните часове на деня полицията успя да я открие и арестува, съобщава германският вестник BILD, цитиран от агенция Фокус.

 

 

 

Възрастната жена е била качена в автомобил на полицейски патрул, докато е вървяла по улицата. Сега тя е в полицейското управление за разпит, допълва изданието.

В Германия започва вероятно един от последните процеси срещу бивши нацисти – 96-годишна бивша секретарка на концентрационния лагер Щутхоф край Гданск (тогава Данциг) трябваше бъде изправена пред съда в Итцехое по обвинение в съучастие за убийството на повече от 11 000 души. В лагера са „систематично убити“ над 65 000 души.

„Обвиняемата е обвинена в подпомагане на отговорните за системното убиване на затворените там между юни 1943 г. и април 1945 г. в нейната функция като секретарка и машинописка в щаба на лагера на бившия концентрационен лагер Щутхоф“, се казва в изявление на съда, разпространено по-рано.

Защитникът на подсъдимата по делото Волф Молкентин призна в интервю за Der Spiegel, че подпомагането и съучастието в убийство може да бъде извършено и от бюрото. „В настоящия случай (степента на присъдата) ще зависи от това дали тя е имала познания за характеристиките на убийствата, жестокостта или злонамереността им. В противен случай би била издадена присъда за убийство по непредпазливост, което би било погасено по давност“, обясни Молкентин.

Според доклад на ARD миналата година подсъдимата вече е била разпитвана няколко пъти като свидетел. През 1954 г. тя свидетелства, че цялата кореспонденция с Главното управление на Икономическата администрация на СС е преминала през бюрото й. Командирът на концентрационния лагер Пол Вернер Хопе е диктувал ежедневно писма и е поръчвал радио съобщения. Тогава тя каза, че не знае нищо за машините за убиване, които са отнели живота на десетки хиляди хора в непосредствена близост до службата й.

Оцелелите се надяват, че подсъдимата ще предостави изчерпателна и честна информация за нейните дейности в Щутхоф. „Вашите разкази биха могли да изяснят по-специално на младите как хората могат да бъдат обучени чрез идеология на омраза и насилие и да участват в бюрократичното прилагане на масовите убийства на антисемитска основа и расистки престъпления през годините“, каза заместник-председателят на Международния комитет „Аушвиц“ Кристоф Хойбнер.

Подсъдимата е била на 18 или 19 години по време на престъпленията и според закона ще бъде третирана като подрастваща в периода на извършените престъпления.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.