Близо 2/3 от онлайн посланията на омраза, за които в ЕС е бил подаден сигнал, са били изтрити

https://crimesbg.com/po-sveta/blizo-23-ot-onlayn-poslaniyata-na-omraza-za-koito-v-es-e-bil-podaden-signal-sa-bili-iztriti/46492 Crimesbg.com
Близо 2/3 от онлайн посланията на омраза, за които в ЕС е бил подаден сигнал, са били изтрити



Близо две трети от онлайн посланията, съдържащи език на омразата, за които в ЕС е бил подаден сигнал до дигиталните платформите, са били изтрити. Това става ясно от доклад на Европейската комисия за периода март-април, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Докладът касае платформите Фейсбук, ЮТюб, Туитър, Инстаграм, ТикТок и Жувидео. Всички тези платформи са подписали Поведенческия кодекс на ЕС, целящ борба с езика на омразата в интернет пространството. Според доклада на ЕК, който е шестият, откакто бе задействан Поведенческият кодекс през 2016 г., платформите са изтеглили средно 62,5 процента от съдържанието, за което е бил подаден сигнал от 35 организации за борба с дискриминацията от 22 страни членки в периода от 1 март до 14 април.



Този процент е по-нисък в сравнение с 71-те процента, отчетени средно през същия период на 2019 г. и 2020 г. Спадът се наблюдава в платформите Фейсбук и ЮТюб. В Туитър и Инстаграм обаче има увеличение на съотношението, а ТикТок е изтеглил 80 процента от съдържанието, за което има подаден сигнал.

Посланията на омраза, свързани със сексуалната ориентация и ксенофобията, са били най-често предмет на сигнали.

Общо 4500 сигнала са били подадени до платформите, като най-много са били тези до Фейсбук, а после до Туитър, ЮТюб, Инстаграм, Жувидео и ТикТок.

Съгласно Поведенческия кодекс платформите се ангажират да разгледат повечето от сигналите за премахване на съдържание преди изтичането на 24 часа от подаването на сигнала. Понякога съдържанието, за което има подаден сигнал, остава онлайн, заради разногласия в оценката за него между организацията, подаваща сигнала, и самата платформа.

Поведенческият кодекс разчита на доброволния подход на платформите, но ЕС подготвя понастоящем голям план за регулиране на цифровите гиганти.



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.