Богати и неосъждани българи с легален бизнес засенчиха Брендо – отглеждат 16 пъти повече коноп

https://crimesbg.com/kriminalno/bogati-i-neosazhdani-balgari-s-legalen-biznes-zasenchiha-brendo-otglezhdat-16-pati-poveche-konop/44689 Crimesbg.com
Богати и неосъждани българи с легален бизнес засенчиха Брендо – отглеждат 16 пъти повече коноп



  • Наемат производствени халета на фалирали и изоставени заводи, за да гледат марихуана
  • 2021 г. чупи рекорди по разбити нелегални манифактури с огромни мащаби

Изоставени халета в заводи все по-често се ползват за оранжерии, в които се отглежда марихуана, а много от задържаните са хора с легален бизнес и без криминално минало. Хора с пари инвестират в нелегалното производство стотици хиляди, а мащабите наложиха то да се измести от мазета, тераси и задни дворове

в бивши



цехове с

големината на

футболни игрища Това показват последните случаи, в които полицаи от цялата страна стигат до модерните оранжерии, скрити старателно далеч от любопитните погледи на съседи и приятели.

Преди 2 седмици кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо беше арестуван в Украйна след 5 години издирване с Интерпол по цял свят. Мнозина бяха изненадани, че полицията в Киев го свърза с конопени насаждения в къща, където е живял под наем. От 20 г. насам Брендо е сочен за един от големите играчи в международния трафик на най-скъпата дрога – кокаина, от Южна Америка към Европа. Срещу него има много разследвания и три присъди от три различни държави. Затова оранжерията с коноп изненада дори и хората, които го познават.

Домашната плантация на Брендо в Украйна, сравнена с разбитите в последните месеци оранжерии в индустриални зони у нас, е

като селски

казан за ракия,

който се

конкурира с

голям винпром

Само 300, макар и качествени растения, отглеждани в къщата под наем до Киев, са нищожно количество на фона на 5128, разкрити от столични полицаи в бивш цех на вече неработещия по предназначение металургичен гигант “Кремиковци” – 16 пъти повече, отколкото в свърталището на Брендо. Разкриването на оранжерията в “Кремиковци” е куриозно, но находката е впечатляваща.

“Напоследък се забелязва ръст при откритите оранжерии, които са доста по-модерни технологично. Те се намират в индустриални зони, а бройката на растенията е все по-голяма, казва пред “24 часа” началникът на сектор “Наркотици” в СДВР Петър Стоименов.

Рано сутринта на 13 септември между кварталите “Челопеч” и “Ботунец” се движел автомобил. Шофьорът забелязал полицейски патрул, загасил светлините на колата и дал газ. Патрулката го последвала, а мъжът зарязал колата и хукнал към бившия комбинат “Кремиковци”.

Полицаите подали информация на оперативния дежурен център. Мъжът обаче изчезнал. Униформените започнали обход в района. В индустриалната зона един от патрулите се натъкнал на двама мъже. Когато видял униформените, единият от тях се опитал да избяга и тръгнал към халетата, където е задържан. На място бил арестуван и другият. Оказало се, че са

баща и син – със

солидни доходи

от легален

бизнес и без

криминално

минало

Двамата стопанисвали двете халета и живеели в близките фургони. В едно от халетата униформените открили 5128 броя растения от вида на конопа, а височината им достигала до 170 см. Това е най-голямото количество марихуана, иззето в София през тази година.

С наемането на бивши производствени халета производителите на марихуана имат възможност да отглеждат по-голям брой растения и да печелят в пъти повече, отколкото, ако я скрият в мазе например. За качествена стока е необходимо и скъпо оборудване. Това са високотехнологични лампи, системи за вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата и много други.

Солидна инвестиция са и филтрите. Цената им е между 800 и 1000 лв. Информация за отглеждането на наркотичното растение може да се открие и в интернет, а това прави бизнеса още по-лесен.

Повече

от 10 високо-

технологични

оранжерии в

индустриални

зони са открити

само през тази година у нас. За сравнение, в периода от 2017 до 2020 г. в подобни помещения бяха разбити нелегални фабрики за цигари. Производителите наемаха помещения в изоставени мандри, заводи и дори нови халета в покрайнините на градове и села и ги оборудваха с машини при строга конспиративност.

За работниците имаше спални, кухни и дори фитнес зали, за да не излизат и тайната на манифактурата да се запази.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.