Буяр Османи: Искането за включване на българите в македонската конституция не противоречи на нашите интереси

https://crimesbg.com/po-sveta/buyar-osmani-iskaneto-za-vklyuchvane-na-balgarite-v-makedonskata-konstituciya-ne-protivorechi-na-nashite-interesi/46496 Crimesbg.com
Буяр Османи: Искането за включване на българите в македонската конституция не противоречи на нашите интереси



Искането за включване на българите в македонската конституция не противоречи на нашите интереси, заяви днес външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, коментирайки исканията на българската страна за отблокиране на пътя на страната му към ЕС, пише вестник „Нова Македония“, цитиран от БТА.

С това искане България се премества от първоначалната си „нерационална позиция“ за „един народ в две държави“ в позиция, че има една българска общност със свои атрибути на идентичност, различни от тези на преобладаващата общност, каза Османи.



„Република Северна Македония никога не е имала проблем да признае различни етнически групи. Самият факт, че заедно с другите общности – македонската, албанската, турската се иска да се вклрючи като отделна и българската общност, е в линия на позиицята, че в Република Северна Македония има различни етнически общности, които имат право на своите атрибути“, каза Османи.

Министърът посочи, че Скопие не може да иска реципрочност в това отношение, тъй като съгласно конституцията си България не предвижда организиране на гражданите по етническа принадлежност.

И премиерът Зоран Заев се съгласи днес, че признаването на българска национална общност в македонската конституция преди страната му да стане член /на ЕС/ не е проблематично.

Другите пет точки, по които македонското правителство преговаря с България, са потвърждението, че Македония няма териториални претенции /изразени/ с името, ненамеса във вътрешните работи на България, историческата комисия да се среща най-малко пет пъти в годината, да се осъдят актовете на осъждане от комунистическата организация на обществото на лицата, самоидентифицирали се като българи, и да се реагира на езика на омразата, отбелязва вестникът.



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.