Български електробуси вървят с фотоволтаици

https://crimesbg.com/po-sveta/balgarski-elektrobusi-varvyat-s-fotovoltaici/45634 Crimesbg.com
Български електробуси вървят с фотоволтаици



Българската компания за електромобили „Син Карс“ представи електрически микробус, снабден с фотоволтаични панели, който претендира да е първото превозно средство, което ще влезе в серийно производство през следващата година.

Това заяви собственикът на компанията Росен Даскалов на представянето, което се проведе в понеделник в „София Тех парк“. Електрическите микробуси ще са насочени за бизнеса за доставки в градска среда. Финалното сглобяване на превозните средства ще се извършва в Германия, тъй като компанията още не е толкова известна на пазара, но компонентите са български. Планът е производството да достигне до 20 хил. автомобила на година, което се равнява на оборот от 1,5 млрд. евро. 



На базата на платформата на микробусите ще бъдат сглобявани и по-големи превозни средства, например автобуси, поемащи товар до 12 тона, отново със слънчеви панели. 

Икономическият министър Даниела Везиева и собственикът на

Икономическият министър Даниела Везиева и собственикът на „Син Карс“ Росен Даскалов

Батерията е разработена от компанията, като според Даскалов до 10 години капацитет й намалява със 70%. Заразлика от другите електрически батерии обаче, в тези клетките са свързани така, че дефектиралите да могат да се подменят. Батериите, които остават със 70% намален капацитет, пък ще се използват като енергиен запас. Разработено е и софтуерно приложение, което ще позволява управлението на автомобилите от разстояние.

Отворени автомобили ще се използват за обучение на деца за пътна безопасност

Отворени автомобили ще се използват за обучение на деца за пътна безопасност

Даскалов представи и открит електрически автомобил, който ще се пласира първоначално в Германия. Той ще е предназначен за училищната среда – на него ще се обучават деца за безопасност на движението. 

„Това е изключителна иновация, която е бъдещето на нашата автомобилоиндустрия и развитието на зелените технологии. „Син Карс“ освен че се е доказала като безкрайно иновативна, се е доказала и с партньорството си с бранша и развитието на русенска област. Тази иновация е скок в бъдещето и то изцяло български – всички елементи са разработка на фирма и производството е в България. Като държава ще се постараем да подпомогнем с различни мерки тази иновация“, заяви икономическият минисър Даниела Везиева, която също присъства на събитието. 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.