Весела Лечева, Искра Баева и Цветана Манева сред гостите за издигането на Радев (Видео, снимки)

https://crimesbg.com/regionalni/vesela-lecheva-iskra-baeva-i-cvetana-maneva-sred-gostite-za-izdiganeto-na-radev-video-snimki/45750 Crimesbg.com
Весела Лечева, Искра Баева и Цветана Манева сред гостите за издигането на Радев (Видео, снимки)
 

 


 

Трима начело на Инициативния комитет, който издига президента и вицето му за втори мандат

Депутатът от БСП Весела Лечева, актрисата Цветана Манева и историкът проф. Искра Баева бяха само част от гостите за церемонията по издигането на президента Румен Радев за втори мандат. Тя се проведе в зала 6 на НДК в този час.

 

 

 

На събитието като политически гости са и ексдепутатите от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” Филип Станев и Станислав Балабанов. А сред членовете на Инициативния комитет са и зам.-шефовете на БСП Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова.

Тук са журналистът Тома Томов, актрисата Цветана Манева, евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов, ген. Михо Михов от АБВ, кметът на Русе Пенчо Милков, дългогодишната депутатка от БСП Дора Янкова, борецът Александър Томов, проф. Иво Христов, кметовете на Перник Станислав Владимиров и на Русе Пенчо Милков, волейболистът Владимир Николов, Велислава Дърева, художникът Ивайло Мирчев, музикантът Иван Лечев, актьорите Павел Поппандов и Веселин Плачков, поетесата Маргарита Петкова, Никола Вапцаров, който е част от сдружението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, Мажд Алгафари и други.

До президента седна съпругата му Десислава – стилна с бяла риза и черен панталон.

Началото на събитието се забави повече от 30 минути. Причината е, че инициативният комитет за издигането на Радев се състои от над 200 човека, които пък трябва да се регистрират преди събитието. 188 от тях присъстваха в залата.

Тук сме се събрали в името на единение на доброто срещу злото, на истината срещу лъжата, на добрия тон срещу речта на омразата, обяви водещата Ива Дойчинова.

Трима съпредседатели ще има Инициативният комитет – д-р Цветеслава Гълъбова, която е шеф на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, журналистката Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов. Те бяха представени от актьора Павел Поппандов в „моноспектакъл“.

Поппандов разказа за филма „Равновесие“ – социален филм отпреди 40 г., който към днешния ден звучи още по-актуално и дори тягостно. „Смисълът му е в две реплики: „Да си затворим очите!“ Защо трябва да го правим, когато се раждаме с очи? И ако го направим, няма да видим корупцията, кражбите, шкафчетата, пълни с пари, сараите, майките с болни деца, дори тези 2 млн. българи, които не са в България. Но хубавото е, че тези, които сме с отворени очи, сме с мнозинство, каза Поппандов. И даде за пример журналистката Анна Заркова, която също е в зала 6 на НДК.

Ако сменим фразата с: Да си запушим ушите, тогава няма да чуем, че чипът на българина е повреден, че сме калпав материал, че някои са тулупи, други мисирки, нито плача на майките и бабите ни. Затова предлагам един човек с надарен слух – диригентът Йордан Камджалов, който е баща на 5 деца.

В романа на Гогол „Мъртви души“ има един герой – Чичиков, който купува мъртви души, за да ги представи за живи хора. Нашенският Чичиков купува живи хора, за да ги направи мъртви души. И когато пред него се изправи Бойко Рашков, той на трудно разбираем език започва да се оправдава и дори може да измисли нова дума, ровейки в плиткия си мозък като археолог и да каже – забраниха ми гъгненост. Това значи, че не му дават да гъгне и да говори, означава, че съм репресиран и потиснат. Има кой да застане срещу всички Чичиковци. Затова д-р Цветеслава Гълъбова, ще го приеме безплатно, ако не – ние ще дадем парите, допълни актьорът и разсмя залата.

Ние, зрящите и чуващите сме много повече, завърши Поппандов.

България е болна, счупена и бедна в много отношения и заслужава много повече, обясни Камджалов.

Нито за секунда не се колебах, когато ме поканиха. Не, че не съм наясно за жестокостта на кампанията. Не, че не разбирам огромния залог на този президентски избор, каза Заркова. И обясни, че нито за миг не се е отчаяла през годините, че проказата в политиката е непобедима. Не съм загубила илюзиите си за благородното дело, което би трябвало да е политиката. Незабавно приех да съм тук, сред вас, защото чувствам и знам – в продължение на 5 г. наблюдавам, че Радев и Йотова не приеха мрачната действителност, която аз с години описвам, те са различни и предполагам, че много им струва това, допълни журналистката. И похвали Радев и Йотова, че са устояли като тандем.

Когато вдигна юмрук президентът Радев на бунтовния площад, това не беше знак на нападение, а беше знак на общност между всички хора, които бяха там, които бяха излезли от подчинението в това лято, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип, каза Заркова. И допълни, че нито една друга личност не е успяла да събере толкова различни хора, като президента Радев на площада.

Казват, че президентът трябва да бъде обединител. Така е, подписвам се под това. Но обединението за примирение към неправдите се нарича подчинение, за да не кажа, че се нарича страх. А обединението в борбата срещу неправдите се нарича смелост, допълни Заркова. В последните 5 г. ние имахме един достоен и смел президент, искам такъв и в следващите 5.

Лична и обществена кауза в една сложна, болна ситуация, определи д-р Гълъбова. Изправени сме пред тежки задачи, които трябва да решим, защото залогът е нашата родина. След години политическа посредственост дойде време за политическа грамотност, допълни тя. И определи Радев и Йотова като гарант за политиката у нас, която ще е в интересите на България и българския народ.

Няма по-добра двойка за президентската институция, има ли друга, която да е работила по-тясно и потребно с администрацията на Министерския съвет, каза ген. Михо Михов. И ги похвали, че са работили и като дипломати. Радев не посрами българската авиация и армията, похвали го Михов.

Много ми харесва политиката, която водите – тя е за България, моята Родина, обърна се към Радев и Йотова поетесата Маргарита Петкова. Ще участвам с всички сили, че бъдещето на България да бъде такова, че децата ми да живеят тук и да не се срамуват, че майка им не е взела участие в борбата за това бъдеще.

Мажд Алгафари обясни, че е вярвал във втория мандат на Радев. Не, че е политик, защото политиката е мръсна работа. Не, че е летец, защото на военните пилоти се налага да убиват. Най-хубавото качество на Радев е, че е родолюбец, обясни той.

В България никога повече последователи да не попадат на водачески позиции, трябва ни държавник, каза и актьорът Веселин Плачков.

Днес взимаме най-важното и отговорно решение за България, което ще даде бъдеще на децата ни и ще постави страната ни на достойно място в ЕС, да гледат на нас с уважение, а не с подигравки и потупване по рамото, каза Весела Лечева. И предупреди, че предстои тежка кампания. Не бива да се уповаваме на това, че имаме висок рейтинг и подкрепа, защото опонентите ни няма да пожалят средства и сили да опорочат тези качества, допълни тя и призова посланията на Радев да стигнат до всеки българин.

Много се говори за единение, нека не употребяваме напразно тази дума, коагто мислите ни не са за единението. Това днес означава права. Ние искаме своите права, защото ние сме граждани, а не поданижи. Българите, които не са тук също искат да участват в управлението на държавата и този шанс трябва да им бъде даден, каза вицепрезиднетът Илияна Йотова. Тя подчерта, че гласът на промяната се е родил на паветата, но днес не един или двама се опитват да го отричат. Върналите се от чужбина за протесите пък показали, че имат глас за промяната.

Единението се закличава и в думите справедливост и солидарност. Не бива да ги забравяме. Нима не виждаме, че се задават тежки кризи? Нямаме право да считаме част от българите за обречени хора. Не са само властта и парите. Подадената ръка и рамо – само те могат да ни преведат през криза. Днес справедливост има за едни, а за повечето не. Това е нашата задача – да върнем солидарността и справедливостта, продължи тя. Напомни, че българският народ е роден от съединение и възраждане, от меч и от перо.

Много говорим за развитие и пътища. За съжаление, нашият път в последните години е все в ремонт. Не искам хаос и безвремие, каза Йотова.

Няма по-сериозна и по-голяма цел от България, категорична бе тя. 

Тази вечер не казвам ние с президента Радев сме пред вас, зад вас. Аз казвам – ние сме с вас. Имаме обща воля да имаме самочувствие като българи и да работим за добруването. Г-н президент, във ваше лице работих с един невероятен човек. Накарахте ме още веднъж да повярвам в думи като смелост, доблест, видях един принципен човек, решителен за промяна. Бяхме заедно, когато се срещаха мненията и различията, но съм сигурна в едно – работихме за България, каза още тя.

Винаги съм си мечтал да имам шанса лично да честитя рождения ден и да пожелая много здраве и успехи на легендата в българската музика г-жа Даниела Кузманова, каза Радев и взе букет, за да я поздрави.

Изключително се радвам, че сме заедно и ви благодаря за подкрепата. Въпреки че 5 г. я усещам при срещите си с хората по всички кътчета на Родината. Но енергията и зарядът при сформирането на този ИК надхвърли далече очакванията ми, благодари Радев. И обясни, че приема подкрепата като оценка за свършеното в първия мандат, за позициите и посоката, която следват.

На фона на кризата в институциите и общата криза на държавността президентството се утвърди като стълб на държавност. И в най-тежките атаки с г-жа Йотова не се отклонихме от мисиите си да се борим срещу корупцията, да задаваме дневен ред по важни въпроси, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, каца Радев. Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието. Единството не е механичен сбор на излъгани с лъжци, на крадци и ограбени, допълни той.

Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните, каза още държавният глава. А неуспехът на партиите на промяната да съставят правителство считал за „етапен провал“.

В тези динамични процеси приехме да не се крием зад институционалния комфорт, бяхме с вас и не ви предадохме във вашето недоволство и надежда за свободна и справедлива България, каза президентът. И допълни, че е ясно, че пътят няма да е бърз и лесен. Срастването на партията с държавата, отровената медийна среда затормозяват промените, но ние знаем, че с обща воля ще постигнем решение. Защото това единство тук, волята на хората са гарантът, че тези промени са длъжни и ще се случат, допълни Радев. В турбулентния преход щяло да има нужда от стабилна институция.

Ще продължим борбата си за честни и достъпни избори, за излъчването на нов тип управление – синтез на честност и почтеност, пресичането на злоупотребата с власт и кражбите. Само така ще можем да победим бедността и безправието и да заемем мястото си в европейското семейство, допълни той. Тези усилия изискват смелост. Няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването. Затова и подкрепихме решително площадите на недоволството. Защото вярваме, че страхът разяжда не само душите, здравето и способността ни да мислим, но и самите устои на държавността, допълни Радев.

Той обясни, че изборите на 14 ноември ще са истинско изпитание – не само заради сливането на двата вота, но и сливането на двете кампании, които ще размият мажоритарния вот.

Радев благодари на всички партии, които го подкрепят. Готов съм да работим за мисии за България, допълни той.

Похвали Йотова като прекрасна личност и професионалист. След 5 г. мога да твърдя, че нашият екип е още по-сплотен и непоколебим. нашето единомислие и коректно партньорство е рядкост в днешната политическа среда, то е и залог за нашия успех.

Предстои ни избор – ценностен, на бъдеще. Избор, в който ще разчитаме на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия. Затова искам да споделя моето кредо през последните 5 трудни, но вдъхновяващи години – да бъда с народа си. Казвам го и днес: С вас съм!, завърши Радев.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.