Весела Лечева, Искра Баева и Цветана Манева сред гостите за издигането на Радев (На живо, снимки)

https://crimesbg.com/regionalni/vesela-lecheva-iskra-baeva-i-cvetana-maneva-sred-gostite-za-izdiganeto-na-radev-na-zhivo-snimki/45721 Crimesbg.com
Весела Лечева, Искра Баева и Цветана Манева сред гостите за издигането на Радев (На живо, снимки)
 

 


 

Трима начело на Инициативния комитет, който издига президента и вицето му за втори мандат

Депутатът от БСП Весела Лечева, актрисата Цветана Манева и историкът проф. Искра Баева са само част от гостите за церемонията по издигането на президента Румен Радев за втори мандат. Тя се провежда в зала 6 на НДК в този час.

 

 

 

На събитието като политически гости са и ексдепутатите от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” Филип Станев и Станислав Балабанов. А сред членовете на Инициативния комитет са и зам.-шефовете на БСП Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова. Тук са журналистът Тома Томов, актрисата Цветана Манева, евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов, ген. Михо Михов от АБВ, кметът на Русе Пенчо Милков, дългогодишната депутатка от БСП Дора Янкова, борецът Александър Томов, проф. Иво Христов, кметът на Перник Станислав Владимиров, волейболистът Владимир Николов, Велислава Дърева, художникът Ивайло Мирчев, музикантът Иван Лечев, актьорът Павел Поппандов и други.

До президента седна съпругата му Десислава – стилна с бяла риза и черен панталон.

Началото на събитието се забави повече от 30 минути. Причината е, че инициативният комитет за издигането на Радев се състои от над 200 човека, които пък трябва да се регистрират преди събитието. 188 от тях присъстваха в залата.

Тук сме се събрали в името на единение на доброто срещу злото, на истината срещу лъжата, на добрия тон срещу речта на омразата, обяви водещата Ива Дойчинова.

Трима съпредседатели ще има Инициативният комитет – д-р Цветеслава Гълъбова, която е шеф на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, журналистката Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов. Те бяха представени от актьора Павел Поппандов в „моноспектакъл“.

Поппандов разказа за филма „Равновесие“ – социален филм отпреди 40 г., който към днешния ден звучи още по-актуално и дори тягостно. „Смисълът му е в две реплики: „Да си затворим очите!“ Защо трябва да го правим, когато се раждаме с очи? И ако го направим, няма да видим корупцията, кражбите, шкафчетата, пълни с пари, сараите, майките с болни деца, дори тези 2 млн. българи, които не са в България. Но хубавото е, че тези, които сме с отворени очи, сме с мнозинство, каза Поппандов. И даде за пример журналистката Анна Заркова, която също е в зала 6 на НДК.

Ако сменим фразата с: Да си запушим ушите, тогава няма да чуем, че чипът на българина е повреден, че сме калпав материал, че някои са тулупи, други мисирки, нито плача на майките и бабите ни. Затова предлагам един човек с надарен слух – диригентът Йордан Камджалов, който е баща на 5 деца.

В романа на Гогол „Мъртви души“ има един герой – Чичиков, който купува мъртви души, за да ги представи за живи хора. Нашенският Чичиков купува живи хора, за да ги направи мъртви души. И когато пред него се изправи Бойко Рашков, той на трудно разбираем език започва да се оправдава и дори може да измисли нова дума, ровейки в плиткия си мозък като археолог и да каже – забраниха ми гъгненост. Това значи, че не му дават да гъгне и да говори, означава, че съм репресиран и потиснат. Има кой да застане срещу всички Чичиковци. Затова д-р Цветеслава Гълъбова, ще го приеме безплатно, ако не – ние ще дадем парите, допълни актьорът и разсмя залата.

Ние, зрящите и чуващите сме много повече, завърши Поппандов.

България е болна, счупена и бедна в много отношения и заслужава много повече, обясни Камджалов.

Нито за секунда не се колебах, когато ме поканиха. Не, че не съм наясно за жестокостта на кампанията. Не, че не разбирам огромния залог на този президентски избор, каза Заркова. И обясни, че нито за миг не се е отчаяла през годините, че проказата в политиката е непобедима. Не съм загубила илюзиите си за благородното дело, което би трябвало да е политиката. Незабавно приех да съм тук, сред вас, защото чувствам и знам – в продължение на 5 г. наблюдавам, че Радев и Йотова не приеха мрачната действителност, която аз с години описвам, те са различни и предполагам, че много им струва това, допълни журналистката. И похвали Радев и Йотова, че са устояли като тандем.

Когато вдигна юмрук президента Радев на бунтовния площад, това не беше знак на нападение, а беше знак на общност между всички хора, които бяха там, които бяха излезли от подчинението в това лято, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип, каза Заркова. И допълни, че нито една друга личност не е успяла да събере толкова различни хора, като президента Радев на площада.

Казват, че президентът трябва да бъде обединител. Така е, подписвам се под това. Но обединението за примирение към неправдите се нарича подчинение, за да не кажа, че се нарича страх. А обединението в борбата срещу неправдите се нарича смелост, допълни Заркова. В последните 5 г. ние имахме един достоен и смел президент, искам такъв и в следващите 5.

Лична и обществена кауза в една сложна, болна ситуация, определи д-р Гълъбова. Изправени сме пред тежки задачи, които трябва да решим, защото залогът е нашата родина. След години политическа посредственост дойде време за политическа грамотност, допълни тя. И определи Радев и Йотова като гарант за политиката у нас, която ще е в интересите на България и българския народ.

 

Очаквайте подробности!

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.