В Тунис за първи път жена бе натоварена да състави правителство

https://crimesbg.com/po-sveta/v-tunis-za-parvi-pat-zhena-be-natovarena-da-sastavi-pravitelstvo/46151 Crimesbg.com
В Тунис за първи път жена бе натоварена да състави правителство
 

 


 

За първи път в историята на Тунис жена бе натоварена да състави правителство, предаде Франс прес.

Днес президентът, възложи задачата на Наджла Буден – два месеца след като уволни предишния кабинет. Тя трябва да направи това „във възможно най-кратки срокове“, съобщи в комюнике на канцеларията на държавния глава, предава БТА.

 

 

 

Човек на науката, 63-годишната Буден е напълно непозната за широката общественост.

За първи път жена ще оглави туниското правителство. Премиерските правомощия обаче са значително орязани от „извънредните мерки“ от 22 септември, с които президентът суспендира важни текстове от конституцията.

Президентската канцелария разпространи видеозапис, на който Сайед приема Буден в кабинета си и й възлага да сформира ново правителство, което да му представи „в следващите няколко часа или дни“.

Тунизийският президент многократно е подчертавал „историческия характер“ на назначаването на жена за първи път за ръководител на правителството на страната. „Това е чест за Тунис и израз на признание към тунизийските жени“, подчерта той.

Основната задача на бъдещото правителство ще бъде „да сложи край на корупцията и хаоса, разпространили се в много държавни институции“, се отбелязва в комюникето на президентската канцелария.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.