В Турция разследват твърдения за бебета, ваксинирани по грешка срещу COVID

https://crimesbg.com/regionalni/v-turciya-razsledvat-tvardeniya-za-bebeta-vaksinirani-po-greshka-sreshtu-covid/45092 Crimesbg.com
В Турция разследват твърдения за бебета, ваксинирани по грешка срещу COVID
 

 


 

Турската прокуратура е започнала разследване във връзка с твърденията на лекар, че бебета в страната са били ваксинирани по грешка срещу COVID, пише БТА, позовавайки се на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Измирската прокуратура съобщила, че е предприела разследване „срещу отговорните лица за причиняване на нараняване по невнимание“. Успоредно с това се води административно разследване на случая от страна на турското здравно министерство, допълва прокуратурата.

По-рано днес министерството на здравеопазването съобщи, че е започнало разследване и спрямо лекаря, отправил твърденията, че на бебета по грешка била поставяна ваксина срещу COVID вместо срещу хепатит Б или рубеола. Според здравното министерство изявленията на проф. Зафер Куругьол са „неприемливи“, „непремерени“ и „злополучни“.

„Невъзможно е подобни твърдения да се окажат верни при наличната инфраструктура за ваксинационна безопасност. Спрямо източника на твърдението е започнато разследване от нашето министерство“, обявява ведомството.

Все пак министерството признава, че има един случай в Измир, при който бебе действително е било ваксинирано по невнимание срещу коронавирус, като добави, че по този случай също се води разследване.

Проф. Куругьол, ръководител на катедрата по детски инфекциозни болести на Егейския университет, отправил твърденията в предаване по частна турска телевизия. Той казал, че шестмесечни бебета били ваксинирани по грешка срещу COVID-19, но това не довело до никакви странични ефекти и дори бебетата се сдобили с антитела.

Изявленията му предизвикаха сериозен отзвук в страната. По-късно той пояснли с включване на живо по същата телевизия, че антиковидна ваксина е била поставена на едномесечно бебе в център за семейно здраве край Измир, а след това бебето е било прието за наблюдение в болницата на Егейския университет.

В момента ваксинираното бебе е на четири месеца. Семейството му е подало жалба във връзка с допуснатата грешка в болницата и е задействана съдебна процедура по случая, казва адвокатът на близките.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.