Година затвор за Саркози за нелегално финансиране на предизборна кампания

https://crimesbg.com/po-sveta/godina-zatvor-za-sarkozi-za-nelegalno-finansirane-na-predizborna-kampaniya/46359 Crimesbg.com
Година затвор за Саркози за нелегално финансиране на предизборна кампания
 

 


 

Френски съд даде на президента (2007 – 2012 г.) Никола Саркози присъда от година затвор, след като го призна за виновен за незаконно финансиране на кандидатпрезидентската му кампания, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“.

Според съда той може да изтърпи наказанието си вкъщи, а изпълнението му да бъде наблюдавано с електронна гривна.

 

 

 

Това е втора осъдителна присъда за Саркози за годината. Прокуратурата искаше тъкмо година зад решетките за 66-годишния бивш държавен глава. Предишната му присъда е за търговия с влияние и по нея наказанието е три години лишаване от свобода, като две са условни, но все още се обжалва.

Съдът прие аргументите, че партията му е похарчила над два пъти повече, отколкото е позволено по закон (лимитът е 22.5 млн. евро), за екстравагантни митинги и е наела дружелюбно настроена към него компания, която да прикрие разходите.

Саркози твърдеше, че не е бил наясно с тези разходи над допустимото, но съдът не се съгласи.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.