Даниел Ганев, Карол Капитал: Как да се спасим от отрицателните лихви и инфлацията

https://crimesbg.com/po-sveta/daniel-ganev-karol-kapital-kak-da-se-spasim-ot-otricatelnite-lihvi-i-inflaciyata/46255 Crimesbg.com
Даниел Ганев, Карол Капитал: Как да се спасим от отрицателните лихви и инфлацията



Даниел Ганев е изпълнителен директор на УД Карол Капитал Мениджмънт. Компанията предлага над 170 взаимни фонда, спестовни планове и доверително управление и вече 18 години управлява средства на над 2000 физически и юридически лица.

– Г-н Ганев, банките вече не откриват нови депозити и насочват клиентите към разплащателни сметки. Какво означава това за вложителите, които се притесняват и от растящата инфлация в момента?



– В последно време с нас се свързват много хора, които вече не могат да разчитат на познатия им начин за спестяване в депозит, защото банката вместо да им изплаща лихва, налага такси по сметките. От друга страна все повече усещаме инфлацията по джоба си – в супермаркета, в ресторанта, на бензиностанцията, скоро и в битовите сметки.

За вложителите това означава, че парите им ще продължат да се топят. По официална статистика у нас за последните 10 г. инфлацията е била 14%, но реалната инфлация е в пъти повече. Нека видим лесен пример дори с най-консервативното число от 14% – ако през 2011г. сте заделили 10 000 лв. „под дюшека“, стойността им днес се равнява на 8 600 лв. Иначе казано, за този период инфлацията е „изяла“ 1 400 лв. от тези пари.

– Какво да правят хората с пари в банки в тази ситуация?

– Час по-скоро да търсят алтернатива за парите си заради коварната комбинация от отрицателни лихви и поскъпването на живота. Банковите депозити останаха в миналото, бъдещето е в новите начини на управление на спестяванията.

Ако се върнем на конкретния пример от предния въпрос, нека си представим, че още 2011 г. вместо „под дюшека“ сте инвестирали тези 10 000 лв. в глобален фонд в акции, какъвто е Schroder ISF Global Sustainable Growth например. За последните 10 г. доходността на фонда е 203.7% или вашите 10 000 лв. днес вече са нараснали до 30 370 лв.

Хората не бива да се плашат, че това е нещо сложно – специализирани управляващи дружества със сериозен опит и международна експертиза като Карол Капитал помагат именно в това – къде да вложим свободните си средства, за да ги защитим и увеличим.

Малко хора разполагат със знанието и времето сами да управляват парите си. Ние сме на разположение да предложим решение под формата на взаимни фондове, спестовни планове и доверително управление. В Карол Капитал сме специализирани в това да Ви помогнем със създаване на личен инвестиционен портфейл от взаимни фондове и финансови активи, които категорично побеждават инфлацията – доказано от над 100-годишна статистика.

– За тези, които не са запознати добре, разкажете повече за взаимните фондове като решение за спестителите.

– Взаимните фондове, наричани още «договорни фондове» са професионално управлявани инвестиционни портфейли от акции, облигации, суровини и др. Инвестирайки във взаимен фонд, получавате дял от портфейла му, съответстващ на вложената от Вас сума. По този начин опитен портфейлен мениджър се грижи за управлението на парите Ви, заедно с парите на хиляди други инвеститори във фонда (от там и терминът «взаимен»).

Взаимните фондове по цял свят са най-удобният и лесен начин за инвестиране, утвърдил се и в България през последните 17 години, когато Карол създаде първия взаимен фонд в акции. Сред предимствата на инвестиция във фондове са професионалното управление, контролираният риск на база подбрания разнообразен портфейл, възможността за участие с малки суми, разполагаемост на средствата по всяко време без срокове и падежи, лесна замяна на един фонд с друг без такси, постоянната информираност за стойността на инвестицията Ви, липса на данък печалба.

– Какви фондове и решения предлагате за Вашите клиенти? Как би изглеждал един примерен инвестиционен портфейл от фондове?

– В Карол Капитал използваме натрупаната си експертиза като управляваме 3 фонда в Централна и Източна Европа – регион, който е отличава с отлични перспективи. Например, ДФ Адванс Източна Европа е интересна възможност, защото дава лесен достъп до бързо развиващи се компании в региона, повечето от които са иначе трудно достъпни за индивидуални инвеститори. Фондът се фокусира върху 8 страни от Източна Европа, включително Русия и Турция.

Освен това сме местен партньор на глобалната инвестиционна компания Schroders с над 200-годишна история и предлагаме близо 170 международни фонда във всички видове активи, региони и сектори.  От всички тях нашите анализатори избраха тези с най-добра перспектива за дългосрочна инвестиция. Комбинирахме ги в три готови стратегии, според очакванията за доходност и нивото на риск, което ни дава увереност, че за всеки клиент можем да предложим най-подходящия портфейл от фондове, базиран на личния му инвеститорски профил и цели.

Например, клиент на Карол Капитал с балансиран профил има в портфейла си както инструменти с фиксирана доходност, така и по-рискови каквито са акциите. Освен тези готови стратегии, предлагаме и фондове с фокус върху най-актуалните световни тенденции като иновативни технологии, зелена енергия, модерно здравеопазване, умно производство, злато, суровини и други области с потенциал за дългосрочен растеж.

– A хората, които нямат натрупани спестявания – масовия случай особено при младите в началото на кариерата си – означава ли, че не могат да се възползват от изброените предимства на инвестирането?

– Въпреки че още нямат натрупани спестявания, младите хора разполагат с най-силния коз на капиталовите пазари – време. За тях е важно да започнат възможно най-рано и да заделят макар и малка част от дохода си, която да влагат в инвестиционни продукти като Спестовния ни план (фонд, инвестиращ в глобални акции) и така месец след месец, години наред. Така във времето устойчиво се натрупва солидна сума благодарение на акумулираната във времето доходност.

Любим пример, който обичам да давам:  през 2002г. Иван и Мария започват да плащат на Netflix по 12 евро на месец – Иван като абонат на платформата, а Мария като инвеститор в акции на компанията.  Към ден днешен Иван се е нагледал на хиляди часове филми и сериали, но не разполага с никакви спестявания. Мария, от друга страна, чрез ежемесечната си инвестиция и благодарение на ръста на акциите, в момента разполага с натрупани 198,000 евро.

– Повече за продуктите на Карол Капитал и как да си откриете инвестиционен портфейл от фондове вижте тук.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Информацията публикувана тук е само с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти, нито предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на тези ценни книжа и инвестиции може да се повишава или да спада. Инвеститорите могат да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Предишните резултати не са показателни за бъдещи резултати.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.