До месец ВКС решава ще излежат ли Ценко Чоков и синът му увеличените присъди, или остават на свобода

https://crimesbg.com/regionalni/do-mesec-vks-reshava-shte-izlezhat-li-cenko-chokov-i-sinat-mu-uvelichenite-prisadi-ili-ostavat-na-svoboda/44980 Crimesbg.com
До месец ВКС решава ще излежат ли Ценко Чоков и синът му увеличените присъди, или остават на свобода
 

 


 

Антикорупционната комисия е направила запор върху над 1718 дка земи на семейството, както и собственост в София и банкови сметки

За да отърват затвора, двамата пращат емисари при свидетели със заплахи или с примамливи предложения да се откажат от показания, разказват в село Галиче

 

 

 

Осъдени на лишаване от свобода на две инстанции, бившият кмет на село Галиче Ценко Чоков и по-малкият му син Мартин с всички средства се стремят да избегнат затвора и запора върху огромното имущество на семейството.

Според съда Ценко Чоков е виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Но е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група. Съдът призна Мартин Чоков за виновен по обвиненията закани за убийство, лихварство и побой. Но по обвинението за участие в организирана престъпна група няма вина.

Във врачанското село хората твърдят, че Чоков, неговите близки и приближени са в трескава дейност, за да отърват двамата от затвора.

“Активираха

се особено

когато

получихме

призовки

като свидетели да се явим по делото пред ВКС на 19 октомври – разказва Веселин Тушинов. – Непрекъснато пращат емисари при свидетелите с директни заплахи или с все по-примамливи предложения да се откажат от дадените по предишните процеси показания.”

Причината е, че през октомври по казуса трябва да се произнесе окончателно последната съдебна инстанция у нас – Върховният касационен съд, пред който Чокови обжалват присъдите си. Ако той потвърди присъдите на Ценко и Мартин, те трябва да отидат зад решетките.

Управлявал Галиче като кмет с кратки прекъсвания близо 30 години, някогашният сикаджия Ценко Чоков беше въвел в селото свое правосъдие и собствен начин да се сдобива с имоти. Той бе арестуван и съден няколко пъти през тези години.

Селският управник успя да се измъкне от правосъдната система и стана нарицателен пример за кметуване, при което рекетът, заплахите, побоищата и палежите бяха норма за управлението.

Фатален за

Ценко Чоков

се оказа краят

на май 2016 г.,

когато бе арестуван при акция в кметския му кабинет по искане на Специализираната прокуратура. Заедно с него в затвора се оказаха синът му Мартин и група авери, вилнели в Галиче и околните села по заповед на Чоков. Всички бяха обвинени като участници в организирана престъпна група.

Последва дълго разследване и след куп перипетии през май 2019 г. Специализираният наказателен съд осъди Чоков, сина му Мартин и още двама от групата. Всички получиха присъда от 4 години затвор, а на тартора им Чоков бяха добавени още 6 месеца зад решетките.

Веднага след ареста Чоков-старши се разболя, пред съда се явяваше първоначално с патерици или бастун, впоследствие в инвалидна количка.

Докато се чакаше решение от апелативния съд по обжалването на присъдата, Чоков и синът му бяха пуснати под домашен арест. Чоков-старши се прибра в Галиче и дори  

успя да стане

общински

съветник в

Бяла Слатина

После сам се отказа от поста, щом разбра, че апелативните съдии ще потвърдят присъдата, дадена му от спецсъда.

А Апелативният специализиран наказателен съд не само потвърди присъдите, но ги увеличи за бившия кмет на Галиче и неговия син Мартин, подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Апелативните спецмагистрати приеха, че първоинстанционният съд правилно е осъдил двамата Чокови, но наказанията им трябва да бъдат завишени. Така Ценко Чоков получи 5 години затвор, а синът му – 7 години.

Още докато течеше разследването за организираната престъпна група на Чоков, антикорупционната комисия – КПКОНПИ, подхвана имотите на семейството.

Обект на проверката станаха и всички имотни сделки, сключвани от Чоков и близките му. Според разследващите имало данни, че той е

придобивал

земя от хора

без наследници,

както и че е

“купувал” земя

от починали

Най-честата схема, по която Чоков и групата му прибирали земя против волята на собствениците , е чрез аренда. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи по-късно пред спецсъда. По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите близки и приближени ставал собственик на земята с помощта на нотариус.

Продължителната проверка за имотите на Чокови се превърна в обвинителен акт през лятото на 2020 г. Тогава чрез кметството на Галиче 4 дебели папки бяха предадени за запознаване и евентуални възражения на всеки член на фамилията.

Върху имотите

за близо 3,2 млн.

лева пък бе

наложен запор

до окончателното произнасяне на съда. В запорираните имоти влизат 94 ниви с обща площ 1570,910 дка, 41 лозя за 42,968 дка, 3 горски терена от общо 11,599 дка, 1/2 идеална част от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения. Обект на обезпечителните мерки са и 7 парцела в Галиче, върху 4 от които има масивни постройки.

Освен на имоти в района на Галиче запори са наложени и на собственост на Чоков в София. Под възбрана в столицата е обширен апартамент със застроена площ от 236 кв. м и прилежащите към него 2 паркоместа. Стойността на този имот в “Студентски град” е 500 хил. лв. По иска на комисията съдът налага запори и на 4 автомобила, най-скъпият е за 217 хил. лв. Другите коли са съответно за 50 хил. лв., 45 хил. лв. и 6800 лв.

Заради процедурата са блокирани и авоарите по банковите сметки на Ценко Чоков и жена му Цветелина Нелова.

Макар и солидни, запорираните имоти и пари далеч не са цялото богатство, притежавано от Чокови. Хора от селото твърдят, че Ценко Чоков е успял да прехвърли голяма част от нивите си на подставени лица. Сред тях имало хора със сериозни проблеми с парите.

Така безработен врачанин се оказа собственик на фирма, която държи над 4 хил. дка в землището на Галиче. Проверка на хора от селото в земеделското министерство показва, че беднякът уж обработва и подобни по мащаб масиви в други селища наоколо.

За да няма съмнение кой е босът в сянка, отскоро за управител на фирмата е назначен големият син на Ценко – Спас Чоков. Така той единствен има право да подписва документи и да се разпорежда с фирмените милиони, натрупани от земеделие и получавани субсидии от ЕС.

“Според мен присъдите на Ценко Чоков и сина му Мартин

бяха увеличени от

Специализирания

апелативен съд

заради огромния

медиен натиск,

на който е подложено семейството, твърди адвокатът на бившия кмет Иво Найденов. – Подобен натиск води до това, че съдът трябва непременно да даде пример за някой реално осъден и да не бъде критикуван, че работата му не е резултатна.

Надявам се Върховният касационен съд да не се съобразява с подобни извънсъдебни аргументи и да види, че много от доказателствата срещу Чоков не издържат, а свидетелските показания са вероятно внушени.”

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.