Еврокомисар: ООН иска Европа да приеме още 42 500 афганистанци

https://crimesbg.com/po-sveta/evrokomisar-oon-iska-evropa-da-prieme-oshte-42-500-afganistanci/46503 Crimesbg.com
Еврокомисар: ООН иска Европа да приеме още 42 500 афганистанци
 

 


 

ООН иска Европа да приеме още 42 500 афганистанци, които вече са избягали от талибаните в съседните държави, съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, която е домакин на провеждащия се в четвъртък в Брюксел форум на високо равнище за осигуряване на закрила на афганистанци в риск.

Предложението е отправено от върховния комисар за бежанците Филипо Гранди, който е заявил на форума, че 85 000 афганистанци, намиращи се в съседни и други държави, ще се нуждаят от хуманитарна закрила през следващите 5 г., и че се очаква Европа да приеме половината от тях.

 

 

 

Според Йохансон е възможно тези хора за бъдат приети в ЕС, но това зависи от желанието на държавите-членки, които освен тях трябва да осигурят закрила на хората, които се евакуират от страната, както и на тези, които се нуждаят от хуманитарна закрила.

Няколко държави, сред които Австрия и Дания, заявиха, че биха искали да помагат на нуждаещите се от закрила на място – в региона, вместо те да бъдат вземани в Европа. Други, сред които Унгария и Полша, заявиха, че не биха искали да приемат повече мигранти, дори те да имат право на убежище.

Еврокомисарят съобщи, че 22 хил. души, които са евакуирани от Афганистан в Европа през август и септември, вече са настанени в различни държави. Те идват в допълнение към 300 хил. афганистански граждани, които имат бежански статут в ЕС, получен в предходните години.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.