Европейската филмова академия почита Марта Месарош с награда за цялостно творчество

https://crimesbg.com/po-sveta/evropeyskata-filmova-akademiya-pochita-marta-mesarosh-s-nagrada-za-cyalostno-tvorchestvo/46494 Crimesbg.com
Европейската филмова академия почита Марта Месарош с награда за цялостно творчество



Европейската филмова академия ще почете унгарската режисьорка Марта Месарош с награда за цялостно творчество като признание за уникалния й принос в света на киното, съобщиха от пресслужбата на академията, цитирани от БТА.

Родена в Унгария, Месарош израства в Съветския съюз, където баща й изчезва по време на сталинистките чистки малко преди майка й да почине. Марта е настанена в съветски дом за сираци и се завръща в родната си Унгария след края на Втората световна война. Учи кинорежисура в Москва и кариерата й започва със създаването на 25 късометражни документални филма за период от десет години.



Първият й игрален филм „Момичето“ от 1968 г. е за млада жена, която търси семейството си. Това е първият унгарски игрален филм, режисиран от жена. През 1975 г. Месарош става първата режисьорка, отличена на Берлинале с награда „Златна мечка“ за „Осиновяване“ – интимен портрет на връзката между самотна жена на средна възраст и 17-годишно момиче. Филмът „Девет месеца“ за живота и любовта на млада жена, която работи във фабрика, печели наградата на критиката ФИПРЕСИ в Кан през 1977 г. Месарош се завръща в Кан през 1980 г. с „Наследничките“.

Филмите й често представят личния й опит или преживяванията на семейството й, което е особено отчетливо в поредицата „Дневниците“, спечелили множество международни награди. В най-новия й филм AURORA BOREALIS (2017) тя отправя поглед към следвоенна Виена през необичайния поглед на майка и дъщеря.

Европейската филмова академия ще връчи за първи път в 34-годишната история на наградите си приз за цялостно творчество на жена режисьор от Централна и Източна Европа. Наградата ще бъде връчена на Месарош на 34-ата церемония за европейските филмови награди на 11 декември в Берлин. 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.