Експерти в Гърция се опасяват от двойна пандемия

https://crimesbg.com/po-sveta/eksperti-v-garciya-se-opasyavat-ot-dvoyna-pandemiya/46293 Crimesbg.com
Експерти в Гърция се опасяват от двойна пандемия
 

 


 

Експерти в Гърция се опасяват от двойна пандемия заради нарастването на случаите на заразени с КОВИД-19 и очакваното разпространение на сезонен грип, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Според публикация във вестник „Та неа“ ако това се случи, здравната система на страната ще се срине. Изданието припомня, че миналата година заради локдауна и носенето на предпазни маски на открито и в затворен помещения сезонният грип не е намерил среда за разпространение. Стигналите до болнично лечение усложнени случаи на грипа са били изключително малко.

 

 

 

Епидемиологичните данни обаче сега показват, че може да се стигне до взривпоопасен вирусен коктейл, посочва „Та неа“.

Пандемията оказва силен натиск над болниците в Северна Гърция, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

Вестник „Прото тема“ отбелязва, че нивото на ваксинацията в района продължава да е ниско. Значително са нарасналите пациентите в КОВИД отделенията в областите Македония и Тракия. Изданието посочва още, че 29 на сто заразените с КОВИД-19 са деца.

В „червената зона“ вече се намират Солун, Лариса, Халкидики и Килкис.

От днес следобед започват записванията за трета бустерна доза ваксина чрез специална платформа в рамките на ваксинационната кампания „Елефтерия“. На този етап ще бъдат обхванати хората над 60-годишна възраст и здравните работници.

Официалните данни за 29 септември показват, че броят на новозаразените 2187. Починалите са 44.

Според изнесена през миналата седмица информация процентът на напълно ваксинираните граждани в Гърция е 57,7 на сто. Специалисти предупреждават, че за да се постигне нижното ваксинационно покритие ще трябва да бъдат ваксинирани най-малко още един милион души.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.