Задържаха босненския политик и бизнесмен Фикрет Абдич

https://crimesbg.com/po-sveta/zadarzhaha-bosnenskiya-politik-i-biznesmen-fikret-abdich/46427 Crimesbg.com
Задържаха босненския политик и бизнесмен Фикрет Абдич
 

 


 

Фикрет Абдич, босненски бизнесмен, политик и в момента кмет на град Велика Кладуша, е бил задържан от членове на Държавната агенция за разследвания и защита на Босна и Херцеговина (SIPA), съобщи агенция ХИНА, цитирана от БТА. Задържането е станало, след като Хърватия издаде международна заповед за ареста му чрез Интерпол, потвърдиха в четвъртък членовете на семейството му.

Абдич, който в момента е кмет на северозападния босненски град Велика Кладуша, е откаран в регионалното управление на агенцията в Баня Лука за разпит.

 

 

 

„Задържани сте по искане на Интерпол Загреб, а Съдът на Босна и Херцеговина ще реши какво ще се случи с вас“, е казал член на SIPA пред Абдич във видео, публикувано онлайн от Лейбъристката партия на Босна и Херцеговина, чийто официален лидер е Абдич.

Заповедта за арест на Абдич е издадена, след като Върховният съд на Хърватия отмени оправдателна присъда на окръжния съд в Риека за злоупотреба със служебно положение.

Фикрет Абдич и синът му Ервин Абдич са обвинени в злоупотреба със служебно положение, както и в заговор с други лица с цел незаконно облагодетелстване.

Фикрет Абдич е обвинен в това, че е дал фиктивен заем в размер на 600 хиляди хърватски куни (около 157 хиляди лева) на компанията „Агрокомерц“, а след като заемът не бил върнат, получил в замяна недвижим имот на компанията – вила на хърватското крайбрежие на стойност 1,9 милиона куни (около 496 хиляди лева). Той е обвинен и в упълномощаването на сина си да подпише договор за ипотечен заем върху имоти в град Риека.

Като млад агроном и ръководител, Фикрет Абдич има заслугата за създаването на най-мощното селскостопанско-промишлено предприятие в социалистическа Югославия – Агрокомерц. По време на войната в Босна и Херцеговина 1992-95 г. е ръководител на т.нар. автономна област Западна Босна, като сключва мирни споразумения с Радован Караджич и хърватския босненски политик Мате Бобан.

През 2002 г. Абдич е осъден в Хърватия на 20 години затвор за военни престъпления в Босна и Херцеговина, като през 2005 г. Върховният съд на Хърватия намалява присъдата му на 15 години. След като излежава присъдата си, Абдич се завръща в Босна и Херцеговина и отново става политически активен, като печели изборите за кмет на град Велика Кладуша.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.